Közélet

Dől a lé: újabb pénzeket szabadít fel az Európai Bizottság a magyar kormánynak

Magyarország további EU-források lehívására vált jogosulttá. Az Európai Bizottság ugyanis három hónapos értékelése után arra jutott, hogy az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén végrehajtott reformok több milliárd eurónyi kohéziós forrás lehívását teszik lehetővé – ismerte el az Európai Bizottság a Portfolio-nak.

Bár pontos összeget nem közöltek, források szerint, valamint a partnerségi megállapodás alapján ez 2 milliárd eurónyi támogatást szabadít fel, amelyből például a tanári pálya vonzóbbá tétele is finanszírozható.

HÁROMFÉLE KORLÁTOZÁS VAN

A Magyarországnak járó uniós pénzek háromféle korlátozás alatt vannak:

  • Egyrészt a feltételességi (jogállami) mechanizmussal befagyasztott pénzek, amelyek visszatartásáról a többi uniós tagország döntött.
  • Másrészt a Helyreállítási Alap forrásai, amelyek nem az uniós költségvetésbe tartoznak. Ezeknek az odaítéléséről az Európai Bizottságnak kellene döntenie.
  • Harmadrészt az uniós költségvetés kohéziós támogatásainak az a része, amelyeket nem fagyasztottak be a jogállami mechanizmussal. Ezeket egy úgynevezett feljogosító feltételekre hivatkozva nem fizették ki korábban.

A feljogosító feltételek azokat az elvárásokat jelentik, amelyeket az Európai Unió hétéves költségvetésében írtak le a pénzek kifizetésének feltételeként. Tavaly év végén az Európai Bizottság úgy döntött: Magyarország már megfelel az összes forrást blokkoló úgynevezett horizontális feljogosító feltételeknek, ezért körülbelül tízmilliárd eurónyi forráshoz férhetünk hozzá a következő években. A horizontális feljogosító feltételeknek korábban azért nem feleltünk meg, mert az Európai Bizottság szerint nem volt teljesen független a magyar igazságszolgáltatás. Az igazságügyi reform elfogadását kérték a pénzek felszabadításáért cserébe, amit a magyar kormány meg is tett.

KÉT LÉNYEGES FELTÉTELT SIKERÜLT TELJESÍTENI

Ezzel egy sokkal kisebb része maradt blokkolva a nem befagyasztott, tehát elvileg elérhető pénzeknek: Magyarországgal szemben az átfogó, minden pénzt blokkoló horizontális feltételek mellett 16 – a pénzek csak egy részét blokkoló – tematikus feltétel is problémás volt. Ezekből sikerült most teljesíteni a két lényegeset, amelyek eddig kétmilliárd eurónyi forrást nem engedtek lehívni a kormánynak. Ezzel szinte minden olyan forráshoz hozzáférhet a magyar kabinet, amelyeket nem a feltételességi mechanizmussal fagyasztottak be. Ráadásul a két tematikus feltétel – aminek a bizottság szerint most már megfelelünk – két, politikailag problémás ügyhöz kapcsolódik: az oktatáshoz és a nemek közötti egyenlőséghez – írja a 24.hu.

A két feltétel az ERFA és az ESZA+ nevű operatív programok forrásainak egy részét blokkolta, és a tanárbérek rendezése fontos lépés volt a felszabadításukhoz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb