Közélet

Csúcson járnak a magyar cégbedőlések, ami mellett a szegediek sem mehetnek el szó nélkül

2023-ban több éves csúcsokat döntött a cégbedőlési hullám Magyarországon, mely információk mellett a szegediek sem mehetnek el szó nélkül.

Az Opten adatai szerint több mint 12 200 darabbal csökkent a teljes magyar cégállomány 2023-ban. Hatéves mélypontra esett a cégalapítások száma is, 25,7 ezer új vállalkozás alakult, ami több mint 13 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

Ugyanígy az új felszámolási eljárások is hatéves csúcsot döntöttek. A végelszámolást indítók száma is igazán magas, meghaladta a 13,5 ezret.

MÉG MINDIG A COVID SZELÉT ÉREZNI

A koronavírus-járvány alatt a kormány moratóriumot hirdetett a cégbírósági folyamatokra, ezért sok procedúra csak a vállalkozás bedőléséhez képest évekkel később indult meg.

MIT MUTATNAK A SZÁMOK?

2023-ban szeptembertől decemberig 6640 darab felszámolási eljárás indult meg. Mivel az eljárások lezárása több hónapot, akár több évet is igénybe vehetnek, ez a szám 2024-ben jelentkezik majd nagy valószínűséggel a cégmegszűnéseknél.

Alföldi Csaba, az Opten szakértője szerint 2023 nyara óta csökkenő trend látszik az induló eljárásoknál, de az idén januári 1484 megindult procedúra még így is kiemelkedően magas többéves összehasonlításban: a tavalyinál 21,8 százalékkal magasabb, a júniusi csúcsnál viszont 40 százalékkal alacsonyabb.

KINEK FÁJ EZ A LEGJOBBAN?

A legrosszabb összkép az építőiparban látszik: 25 százalékkal kevesebb új cég alakult az építőiparban, a megszűnő vállalkozások száma szintén hatéves rekordon áll: 5033 vállalkozás húzta le a rolót. A tavalyi induló felszámolási eljárások és a végelszámolások száma 5054 darabra emelkedett – tudta meg lapunk.

Hasonlóan rossz a helyzet a kiskereskedelemben is tavaly összesen 6054 felszámolási eljárás indult meg a szektorban, míg 2217 vállalkozó kezdeményezett végelszámolást.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb