Mindenmás

Készülj Szeged! Hamarosan elérkezik az éjjel, amikor kevesebbet alhat a város

Március utolsó vasárnapján veszi kezdetét a nyári időszámítás és egészen október utolsó vasárnapjáig tart. Habár jelenleg zajlik az Európai Unióban az egyeztetés az óraátállítás megszüntetéséről, nem született még döntés, így a közeljövőben továbbra is számíthatnak a szegediek az évente kétszeri óraátállításra.

Óraátállítás 2024-ben az alábbiak szerint történik. Nyári időszámítás kezdete 2024. március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát. Téli időszámítás kezdete 2024. október 27. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

AZ ÓRAÁTÁLLÍTÁS TÖRTÉNETE

Egyes források szerint az óratállítás ötletét már maga Benjamin Franklin is felvetette, de tervét nem sikerült kiviteleznie. A világon elsőként 1916-ban az USA vezette be a nyári időszámítást energiatakarékossági okok miatt. Ezt hamarosan átvette a Föld számos országa is, beleértve Magyarországot is. Nálunk nem alkalmazták folyamatosan, voltak olyan évek, amikor nem volt óraátállítás.

A nyári időszámítást Európában az Unió 1997-ben szabályozta és egységesítette.

AZ ÓRAÁTÁLLÍTÁS VITATOTT ELŐNYEI

Az energiatakarékosság mellett az óraátállításnak számos egyéb előnye is létezik. Az egy órával több természetes világítás örömeit élvezhetik mindazok, akik a nappaljaik nagy részét irodákban, gyárakban, iskolákban és egyéb fedett helyeken kénytelenek tölteni. Ők a munkaidő letelte után még lehetőséget kapnak arra, hogy a szabadtéri programok szervezhessenek maguknak. Előnynek nevezhető az is, hogy a szabadban végzett munkák ideje meghosszabbítható.

A nyári időszámítás bevezetése óta azonban időről időre felmerülnek ellenvélemények is, amelyek az óraátállítás előnyeit vitatják. Mai napig kérdéses az is, hogy az emberi szervezetre milyen negatív hatással van az óraátállítás. Nem egyformán tudunk ugyanis alkalmazkodni az új helyzethez.

Forrás: pontosido.com

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb