Közélet

Orbán Viktor: Azért kell a miniszterelnök, hogy a gazdaságpolitikából ne tűnjön el a józan paraszti ész

Gazdasági minisztereink remek állapotban vannak, kezdte Orbán Viktor előadását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján. Szerinte kétféle gazdaságpolitika van, szakszervezeti és kamarai, az előbbi Nyugat-Európában válságba jutott, de Magyarországon szerencsére a kamarával működött együtt a kormány eddig is. Ezért ő optimista az előttünk álló évek gazdaságpolitikáját illetően.

Szerinte azért tartják a miniszterelnököt, hogy a gazdaságpolitika mögül az egyszerű gazdasági megfontolások ne tűnjenek el, megjelenjen a józan paraszti ész. Négy tétel fölött kell így őrködnie a kormányfőnek:

  • Mindig jobb ha nekünk tartoznak, mint ah mi tartozunk másoknak. „Sajnos ez a helyzet még nem áll fenn” – mondta az államadósságra utalva.
  • Mindig többet kell keresni, mint amennyit költünk. Egyelőre ez sincs rendben szerinte.
  • Jobb dolgozni, mint tengeni-lengeni, nem dolgozunk, éhen fogunk halni. Ezt szerinte nem csináljuk rosszul.
  • Mindig jobb, ha mi keresünk másokon, mint ha mi keresnek rajtunk.

VISSZAKAPCSOLT SEBVÁLTÓ

Orbán azt mondta, 2020 és 2024 között visszakapcsoltuk a sebváltót a válságok miatt, de mostantól megint feljebb tudunk váltani. Szerinte ennek az az oka, hogy a válságok nem roppantották össze Magyarországot, aminek részben az az oka, hogy a keleti nyitás politikája sikeres, amikor a nyugatiak nem tudtak jönni beruházni, akkor jöttek a keletiek. Szerinte szédületes, hogy még mindig csak a negyedikek a magyar beruházók a hazai beruházási sorrendben, ezen még dolgozni kell.

ÁTSZABÁS ZAJLIK

Orbán azt is kiemelte, hogy a világ gazdasági és politikai térképének átszabása zajlik, ráadásul ez a folyamat most nagyon felgyorsult. Ennek van egy geopolitikai és egy gazdasági vetülete. Előbbi azért fontos számunkra, mert történelmi dilemmát állít elénk szerinte, mivel a világ nyugati és keleti része homlokegyenest ellenkezőképpen ítél meg mindent. Példaként hozta az orosz-ukrán háborút, a Nyugat beleugrott ebbe a háborúba, a saját háborújának tekinti, a kelet pedig vagy nem mond semmit, vagy inkább oroszpárti. Hasonló a helyzet szerinte a közel-keleti konfliktus és a Tajvan-Kína konfliktus megítélése is. Ezek miatt szerinte a gazdasági logika, sőt a technológiai fejlődés is alárendelődik a politikának.

HA VISSZATÉR A HIDEGHÁBORÚ, MEGINT MI LESZÜNK A HATÁRA

Orbán szerint, nem mindegy, hogy ez a disputa hogyan végződik. A Nyugat azt mondja, hogy leválik a világ többi részéről, de van egy másik gondolkodásmód, ami szerint ha versenyképesek lennénk, nem politikai eszközökkel próbálnánk megállítani a Kelet előretörését. Fontos számunkra, hogy konnektivitás vagy szétválasztás lesz a vita vége Orbán szerint, mert ha visszatér a hidegháború, megint mi leszünk a határa. Ebben az esetben a Nyugat „egy senkit nem érdeklő, félhomályos, poros” hely lesz. A miniszterelnök szerint mi arra fogadtunk, hogy noha a Nyugat részei vagyunk, sikerül fenntartani a konnektivitásunkat – ez magyarázza a török világgal, Oroszországgal, Kínával való együttműködés. Az a célunk, hogy ahol a szankciók nem zárják ki, ott még erősödjön is az oroszokkal való gazdasági kapcsolatunk, mert a háború nem tart örökké – írja a Telex.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb