Szegedi Arcok

Szeged feliratos pólóban rúgta be a Nemzeti Dohánybolt ajtaját a Pogány Induló az MVM Dome-ban – alig nagykorúként vette át az irányítást a zeneipar felett

Hihetetlen gyorsasággal indult be a szegedi származású Pogány Induló karrierje. Az elmúlt két évben számos telt házas koncertet adott Budapesten. Csak meg kell említeni az Akvárium és Barba Negra-nagyszínpadát, a Gyárkertet és Beton.Hofival közös Plázst. Most pedig, március 2-án tartott egy nagykoncertet az MVM Dome-ban, ami karrierjének messze legnagyobb mérföldköve lett.

A most 18 éves Szirmai Marcell rögtön arénázni ment, emiatt a kezdetek óta ott lebegett a kérdés a levegőben, hogy vajon elbír-e ez a produkció a 20 ezer embert befogadni képes Dome-mal, ahol idén áprilisban többek között Beton.Hofi és a Carson Coma váltják majd egymást. Nos, a beszámolók szerint ezzel egy percig sem volt gond.

MÁR KORA DÉLUTÁN GYÜLEKEZTEK

A Telex beszámolója szerint a rajongók már kora délután elkezdtek gyülekezni a Dome előtt, este hét után pedig a hármas metrót is ellepték a rajongók, akik közül néhányan az aluljáróban a hetek óta YouTube Felkapottban trónoló Úgy hiszem szövegét rappelték. Majd ahogy nyolc óra lett, együtt kiabálták a nevét tízezer emberrel a Dome-ban.

AZ AJTÓT BERÚGVA, SZEGED FELIRATOS PÓLÓBAN INDULT A SHOW

A beszámoló szerint 20:15-kor lekapcsolódtak a villanyok, és teli torokból folytatódott a kántálás, az ASAN kiadós és Pogány útját igazgató, hazai hiphopkörökben jól ismert mentor, Zomblaze pedig scratchelve melegített, majd feltűnt a kórus és a zenekar is. A teret körbeszelő kijelzőt telepi panelek vörösen villódzó ablakai lepték el, aztán nagy vásznon nézhették az ott lévők az előre leforgatott jelenetet, amelyben a rapper egy olyan dohányboltban próbált – sikertelenül – feltankolni az estére, ahol Beton.Hofi volt az eladó. Végül ez volt, ami összekötötte a bevonulást: Pogány Indulónak nem adták ki a cigit és a piát, ezért magát felszívva berúgta a színpad bal szélére felhúzott 0–24-es Nemzeti Dohánybolt-díszlet ajtaját, és Szeged feliratos fehér pólóban kirohant a tömeg elé: kis magyar valóság egy nagy színpadon.

„Egy álmom válik valóra veletek” – mondta az első dal után Pogány a Telex szerint, aki látszólag maga is meglepődött a tömeg erején és reakcióin. „A backstage-ben elgondolkodtam, és elsírtam magamat. Értetek bármit, bazmeg” – összegezte az elmúlt egy évét, majd hálálkodva hozzátette, hogy mindenkivel beszélne egy kicsit, ha tehetné, és biztos ami biztos, rákérdezett: „És, szívtatok ma már rendesen?”

FEBRUÁRBAN JELENT MEG AZ ÚJ LEMEZ

A Telex azt írja, hogy az MVM Dome-os koncert a februárban megjelent Vagy mindent, vagy semmit című lemez bemutatójaként is szolgált, mégis egy arról lekerült dal szerepelt az első számok között. A Török hegedű nagyon erős zenekari aláfestéssel szólalt meg, majd rögtön a kezdeti etapban Pogány egy szívmelengető monológ keretein belül felkonferálta kollégiumi bajtársát, producerét (Gettó Csirke, Zártosztály) és budapesti lakó- illetve alkotótársát, a hódmezővásárhelyi Ótvar Pestist (OP), akivel közösen vágtak bele a zenélésbe évekkel ezelőtt. Az After által a tavalyi év legjobb feltörekvőjének választott OP jelenléte és flow-ja szinte végig stabil volt, a rapper magabiztosan kezelte a helyzetet.

BETON.HOFI, PARNO GRASZT, EKHOE

A színes vendégelőadókból összeálló lineupot már jóval a koncert előtt bejelentették, ehhez hűen Pogány Induló és OP mellett fellépett Ekhoe, VZS, Hibrid és a Parno Graszt is, Beton.Hofi pedig a cappellában rappelte el a Rizikó című számban szereplő részüket Pogánnyal. Így az este egyik fontos részét ezek a közreműködők adták, akik egy-egy saját dalt is előadtak a közreműködések mellett.

A mester és padavanja jellegű legendás pillanat volt például, amikor Marci kitolta a színpadra az agyvérzése miatt fél lábára lebénult és kerekesszékbe kényszerült veteránt, Hibridet, aki már egyre jobb állapotban van, és fel is tudott állni rappelni. Az események gördülékeny folyását mégis megtörték az apró intermezzók, döcögősen ment például az átállás és VZS felkonferálása (jó, a Trónfosztónál talán hangosabb volt a tömeg, mint addig bármikor), a Parno Graszt előkészületei pedig szintén megakasztották az addigi organikus menetet.

A Parno Graszttal közös Székelykapu (ami a februárban megjelent második lemez egyik csúcspontja) például nem ütött akkorát, amekkora potenciál van benne, hiába volt abszolút ikonikus húzás a rap- és a cigányzene elegáns házasítása egy ekkora színpadon.

ELŐKERÜLT A HEGEDŰ

Az első órában még megtörtént, amit talán mind láttak jönni: előkerült Pogány Induló hegedűje, a rapper ezen játszotta fel a rá irányított reflektorfényben állva a Tropicalli intróját. Kétségkívül tetőpont volt, amikor emelt fővel magasba emelte a hangszert, merthogy a vátesszé emelkedő Pogányhoz két fegyver illik igazán: a hegedű és a toll, nem pedig a légpisztoly. A mindenki által várt dal szépen eladta önmagát, több mint tízezer ember lépegetett és légbokszolt átszellemülve rá, a színpadon pedig Ótvar Pestis és Beton.Hofi is ünnepelt. Ezen felül a Gyönyör is elhozta a gyönyört: Pogány zakót és fehér inget húzott magára a színpad széli trafikban, és ebben adta elő a korai, manifesztószerű slágerét.

MAGASRA SZÁLLT, MAJD ELTŰNT

Pogány a közel kétórás show második felére érthető módon elfáradt, és a hangja is egyre inkább kezdett elmenni, így egyre kevesebbet kommunikált. Cserébe serényen dobálta be az ásványvizeket a dehidratált közönségnek, akik rendre szédületes, körbe-körbefolyó, majd összetorlódó dupla pogóköröket nyitottak középen. A lap szerint bravúros zárlatnak bizonyult még Khaze szerepeltetése is, ő Hibridhez hasonlóan szintén filmbeillően vonult be. A másfél éves börtönbüntetését letöltő On The Low-tag a napokban szabadult, március 2-án adott életjelet magáról először a közösségi médiában.

A legvégén Pogány Induló magasra szállt, de egy ponton eltűnt a levegőben, és nem tért vissza az égből. A Telex szerint a koncertje magyar hiphoptörténeti pillanat, illetve látlelet a korról, amiben pofátlanul fiatal magyar rapperek ki-be járnak a fogdából, és alig nagykorúként átvették az irányítást a zeneipar felett. Vagy mindent, vagy semmit, ahogy Pogány Induló új albumának a címe is jelzi.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb