Közélet

Közösen tiltakozik az SZTE, és még három egyetem a kormány „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” terve ellen

Magyarországon négy egyetemen, köztük az SZTE-n zajlik gyógyszerészképzés, ezeknek az intézményeknek a dékánjai kedden közös állásfoglalásban tiltakoztak a kormány „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” terve ellen.

Az állásfoglalás apropója az az idén február elején, a Magyar Közlönyben megjelent belügyminisztériumi rendelet, amely szerint májustól néhány kivételtől eltekintve nem kell személyesen jelen lennie gyógyszerésznek a fiókgyógyszertárak nyitvatartási idejében, elég, ha negyedórán belül valamilyen telekommunikációs csatornán elérhető, és így bevonhatóvá válik a gyógyszertári feladatokba.

KÖZÖS KÖZLEMÉNYT ADTAK KI

A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös közleménye felidézi, hogy az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség által közösen kidolgozott helyes gyógyszertári gyakorlat alapelvei szerint is fontos szakmai szerepük van a gyógyszerészeknek a biztonságos és hatékony gyógyszerellátás elősegítésében.

“Az egészségügy és gyógyszerügy két legmeghatározóbb szervezete által jegyzett nemzetközi irányelv hat alapelve közül az első, hogy a gyógyszerész előzetes időpont-egyeztetés nélkül azonnal elérhető legyen a betegek számára” – hangsúlyozták. Az állásfoglalás felhívja a figyelmet a gyógyszerész kompetenciák fejlesztésére és a képzési kapacitások bővítésére, egyúttal sürgeti egy új szakmai koncepció kidolgozását, amely az egyetemek szerint továbbra is garantálja a gyógyszerészi jelenlétet minden gyógyszertárban, így biztosítva a beteg- és gyógyszerbiztonságot – írja a HVG.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb