Közélet

Megvan az új – szintén szegedi kötődésű – államfő első döntése: mutatjuk, mit írt alá!

Aláírta Sulyok Tamás új köztársasági elnök kedden a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló parlamenti döntést – közölte a Sándor-palota. Mint írták, ez az új államfő első döntése.

Ma lépett hivatalba a szegedi egyetemen végzett, azóta pedig az SZTE jogi karán meghívott előadóként alkotmányjogot oktató Sulyok Tamás, Magyarország új köztársasági elnöke. A munkát egy rendkívül fontos szignóval kezdte:

aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló parlamenti döntést.

Svédország nem sokkal az ukrajnai háború kitörését követően kérte – Finnországgal együtt – felvételét az észak-atlanti katonai szövetségbe, ehhez azonban a szervezet valamennyi tagállamának hozzájárulása kellett. Míg Finnország ezt viszonylag gyorsan megszerezte, Svédország tagságával szemben Törökország és Magyarország is sokáig fenntartásait hangsúlyozta.

  • Ankara azt kifogásolta, hogy Stockholm menedéket adott több olyan kurd szeparatista politikusnak, akiket a török hatóságok terrorcselekmények elkövetésével vádoltak,
  • közben a magyar kormány azt nehezményezte, hogy a svéd média többször is bírálta a magyarországi demokráciát és Orbán Viktor politikáját.

Ezzel kapcsolatban nagyobbik kormánypárt tisztázta:

ez a hozzáállás azért bizonytalanította el a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőit, mert a NATO-tagság azt jelenti, hogy a szövetségesek bármikor készek akár fegyverrel is megvédeni egymást. Ehhez pedig feltétlen bizalomra van szükség, ami a svéd bírálatok miatt megingott a két ország között.

A nézeteltérések elsimítása érdekében a kormánypártok képviselői küldöttséget indítottak Stockholmba, ahol elmondhatták a svéd állásponttal kapcsolatos kifogásaikat.

A hosszas, tisztázó egyeztetéseket követően végül Ulf Kristersson svéd kormányfő is Budapestre látogatott, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. A tárgyalásokat követő sajtóértekezleten a két kormányfő arról beszélt, hogy sikerült feloldani a nézetkülönbségeket. Így már nem volt akadálya annak sem, hogy a magyar parlament megszavazza Svédország NATO-csatlakozásának támogatását. A kormányfői találkozó eredményeként egyébként jelentős hadiipari együttműködési megállapodás is született a két ország között. Egyebek közt a SAAB repülőgépgyár hamarosan négy új, Gripen vadászgépet szállíthat a Magyar Honvédségnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb