Közélet

Új korszak indul: ma lép hivatalba Novák Katalin utódja

Tavaszi ülésszakának első napján, múlt hétfőn az Országgyűlés 134 igen, 5 nem szavazattal megválasztotta az addig az Alkotmánybíróság elnöki pozícióját betöltő Sulyok Tamást köztársasági elnöknek, aki március 5-én, azaz ma lép hivatalba, írta meg az Index. Az is kiderült, hogy az egyik első feladataként aláírhatja a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló törvényt. 

A múlt hétfői parlamenti ülésen az Országgyűlés kormánypárti többsége megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnöknek. Nem lépett azonban azonnal – a megválasztása és az eskütétele után – hivatalba, mert az alaptörvény szabályai szerint “a korábbi köztársasági elnök megbízatásának idő előtti megszűnése esetén a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba”. Ez pedig azt jelenti, hogy, március 5-én, kedden, azaz ma lép hivatalba, írta az Infostart.

A KÖLCSÖNÖS MEGHALLGATÁS ÉS MEGÉRTÉS RÉVÉN SZERETNE BIZALMAT ÉPÍTENI

A 67 éves jogász pályafutása nagy részében jogtanácsosként, majd ügyvédként dolgozott, amíg a parlament 2014. szeptember 27-től meg nem választotta az Alkotmánybíróság tagjává. 2015-ben a testület elnökhelyettese lett, majd 2016. november 22-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökévé választotta. Megválasztása után az ünnepi beszédében a többi között arról beszélt, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni. Hozzátette, hogy kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretne bizalmat építeni.

Sulyok Tamás mától tehát a Sándor-palotában dolgozik tovább, és első munkanapján fontos feladata lesz: aláírhatja a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló törvényt, amelyet szintén február 26-i ülésén fogadott el az Országgyűlés, írta a lap.

Forrás: index.hu/infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb