Mindenmás

A keddi nagy leállás után sokaknak még mindig nem állt teljesen helyre a Facebook

Kedden délután, négy óra körül leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram is, körülbelül egyórás szünet után sikerült a Metának orvosolni a problémát. Nos, nagyon úgy fest, hogy csak részben, hiszen nem mindenkinek sikerült visszaloggolni a világ egyik legnagyobb közösségi platformjára, és egyéb gondok is akadnak még most is.

A keddi nagy leállás után még mindig nem hárult el minden probléma, amely a Meta applikációinak felhasználóit érintette, ugyanis rengetegen nem tudnak visszajutni a saját fiókjukba – írja az Index, és szerkesztőségünknek is többen jelezték, hogy ugyanezzel a problémával küzdenek. A jelek szerint azok az emberek érintettek, akik korábban kétfaktoros hitelesítéssel védték meg a profiljukat. Mások arra panaszkodnak, hogy nem frissül megfelelően a hírfolyam, de olyan is akadt, aki azt mondta szerkesztőségünknek, hogy meglévő posztot sem enged korrigálni a Facebook.

A KÉTFAKTOROS HITELESÍTÉSSEL VAN GUBANC

A legtöbben arra panaszkodnak, hogy a kétfaktoros hitelesítés nem működik megfelelően a leállás óta. Sok felhasználó a Facebook riválisán, az X-en (korábbi Twitter) adott ennek hangot. “Másnak is bejelentkezési problémája van a Facebook appal? Nem enged be, kéri az ellenőrző kódot, amit én kértem is a telefonomra, de nem érkezik meg. De azt kell mondanom, hogy elég nyugis nélküle” – írta például az egyik user. Hozzá hasonlóan többen is panaszkodtak arra, hogy nem kapják meg a kétfaktoros hitelesítéshez szükséges kódot.

Az Index úgy tudja, hogy a leállás óta továbbra is problémákat észlelnek a Meta szinte összes platformján, vagyis a Facebookon, a Messengeren, az Instagramon, sőt, még az idehaza kevésbé használt Threads alkalmazáson is. Az egyetlen kivétel a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás, csak ott nem észleltek problémát.

NEM TUDNI, MI OKOZTA A PROBLÉMÁT

Az továbbra sem derült ki egyértelműen, hogy mi is okozta a problémát. A mostani leálláshoz szegről-végről köze lehet még akár annak is, hogy pár nap múlva a nagy techcégeknek egy fontos határidővel kell szembenézniük. E hét péntekig ugyanis változtatásokat kell eszközölniük ahhoz, hogy megfeleljenek az Európai Unió új digitális piaci törvényének (Digital Markets Act – DMA), amelyet még 2022-ben fogadtak el. Ennek érdekében a Metának is végre kell hajtania bizonyos változtatásokat: többek közt garantálniuk kell azt, hogy a felhasználók különválaszthassák a Facebook- és Instagram-fiókjukat személyes adatvédelmi okokból kifolyólag, az online hirdetésekkel összefüggésben. De egyelőre nem világos, hogy a DMA-ra való felkészülés és az azzal kapcsolatban végrehajtott változtatások hozzájárulhattak-e a keddi leálláshoz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb