Közélet

Álmos Péter, MOK-elnök: néhol extrém orvoshiány van, máshol egyszerűen csak hiány

“Érdemben nincsenek tartalékok a rendszerben, jövőképre és bizalomépítésre van szükség az egészségügyben” – mondta Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón, ahol a kamara ismertette a tagjai körében végzett felmérésük eredményeit. A sajtótájékoztatón részt vett Álmos Péter, a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinika egyetemi adjunktusa, aki egyben a MOK elnöke is, írta meg a Telex.

KÖZEL ÖTEZER ORVOS TÖLTÖTTE KI A FELMÉRÉST

A lap azt írja, a  MOK február közepén tett közzé egy közel száz oldalas munkaanyagot. A dokumentum célja az volt, hogy az elnökség visszajelzést adjon a tárcáért felelős miniszternek az egészségügyi átalakítás hatásairól. A közel ötezer orvos által kitöltött munkaanyagban felmérték, hogyan érzik magukat a dolgozók. A dokumentumban javaslatokat is megfogalmaztak, amikről február végén a kamara vezetése közel három órán keresztül egyeztetett Pintér Sándorral és a Belügyminisztérium egészségügyi vezetésével, írta meg a 24.hu.

A szerdai sajtótájékoztatón ismertetett felmérésből kiderül, a hazai állami egészségügyben dolgozó orvosok 26 százaléka a következő három évben csökkentené az óraszámát, részben átmenne a magánszektorba.

“NÉHOL EXTRÉM ORVOSHIÁNY VAN, MÁSHOL EGYSZERŰEN CSAK HIÁNY”

Álmos Péter MOK-elnök arról beszélt, hogy az orvoshiány mértéke eltérő az országban: van, ahol extrém orvoshiány van, máshol egyszerűen csak hiány. Extrém hiány szerinte például az érsebészeti területen vagy a szájsebészeten van, és leginkább vidéken. Az orvoshiány enyhítésének legolcsóbb és leggyorsabb módja az alapellátás számbeli és szakmai megerősítése lenne. Viszont ehhez kevés a háziorvos, és a háziorvosi rendelők 30 százaléka nincs megfelelően felszerelve.

AZ ORVOSOK MOTIVÁCIÓJA LEROMLOTT, CSÖKKEN A BIZALOM

A felmérés arra is rámutatott, hogy az orvosok motivációja leromlott: a válaszolók több mint fele csak közepes mértékben, vagy annál kevésbé motivált, aminek egyik oka lehet, hogy csökken a bizalom érzése. A MOK szerint a pandémia után az egészségügyi dolgozók 82 százaléka orvosellenes hangulatot érzékel. A MOK felméréséből az is kiderült, hogy a válaszolók 83 százaléka érzékel orvosellenes hangulatkeltést a hazai médiában. Ez a kommunikáció pedig megbontja az orvos és beteg közti bizalmat.

NEM JÓK A MUNKAKÖRÜLMÉNYEK

A motivációvesztés másik oka lehet, hogy nem jók a munkakörülmények, sok a beteg, emiatt nagy a terhelés, ez pedig az ellátás minőségének romlásához vezet. Az orvosok 38,2 százaléka inkább nem, 36,8 százaléka egyáltalán nem elégedett a munkakörülményeivel. A MOK felmérésében az orvosok 45,2 százaléka mondta azt, hogy a jelenlegi betegszám ugyan kis mértékben, de negatív irányba befolyásolja a munkáját. Majdnem minden ötödik orvos (19,2 százalék) munkáját erősen negatív irányba befolyásolja. Az orvosok több mint a fele (51,7 százaléka) ritkán tud annyi időt szánni a betegeire, mint amennyit szakmailag indokoltnak tartana.

Álmos Péter szerint az orvostársadalom motivációvesztését nem a hálapénz kivezetése okozza, és nem emiatt nőnek a kórházi várólisták, amelyek a koronavírus-járvány alatt nyúltak meg.

A MOK azt az ígéretet kapta, hogy az egészségügy átalakításánál figyelembe veszik a kamara által megküldött javaslatokat, valamint arra is ígéretet kaptak, hogy egy külön munkacsoport fogja felmérni a háziorvosi rendelők hiányosságait.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: telex.hu/24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb