Közélet

Húsvéti élelmiszer razzia kezdődik Szegeden is: az üzleteket és a piacokat is ellepik az ellenőrök

Az egész országban, így Szegeden is elrendelte a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek ellenőrzését az Agrárminisztérium államtitkára. Az egy hónapig tartó, előre bejelentett ellenőrzés időszakában a hatóság szakemberei étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, jellemzően sonkákat, és édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak, gyártókat és forgalmazókat egyaránt – közölte a szaktárca.

A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszer-biztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, ami a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik – derül ki az Agrárminisztérium közleményéből.

A NÉBIH IS RÉSZT VESZ AZ ELLENŐRZÉSEN

Az országos ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelte el, hangsúlyozva, hogy a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik az április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot. Mint kiderült, ellenőrzéseket az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben is végeznek majd. Az előállítás kapcsán ‒ az általános ellenőrzési szempontok mellett ‒ a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazóknál pedig többek között a nyomon követésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek – írja a Világgazdaság.

FŐKÉNT A HÚSVÉTI TERMÉKRE TERJED KI AZ ELLENŐRZÉS

A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során 

  • a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, 
  • a tojásra,
  • a különböző édesipari termékekre, 
  • a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr importtermékekre fókuszálnak a felügyelők. 

A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése is. Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá  a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd ‒ részletezte Nobilis Márton.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb