- Hirdetés -68089a56efbe0f8cb4cf5ca4
- Hirdetés -68089a30efbe0f8cb4cf5c8b
Szegedi Arcok

Szegedi döntőse is van a Magyarország tortája 2024 versenynek, bekerült a legjobbak közé a REÖK Kézműves Cukrászda Fekete Gyöngye

- Hirdetés -6800dd71efbe0f8cb4cc162f

A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztusi 20-i nemzeti ünnep alkalmából. Mint kiderült, megvannak a döntős torták, és büszkén jelentjük, a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda Fekete Gyöngy tortája bekerült a legjobb hat közé!

Mint kiderült, a versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az Ipartestület. Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon.

- Hirdetés -67ece352efbe0f8cb4c12423

SZUPERÉLELMISZER, MINT TÉMAKÖR

A nevezett torták vitrinekben voltak kiállítva, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. Hozzátették: a 2024. évi versenyünk témaköre a »szuperélelmiszer« volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „»szuperélelmiszernek« számító alapanyagok alkotják. Ennek értelmében az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál: 

- Hirdetés -68088d1cefbe0f8cb4cf554c
  • Bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder;
  • Gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles;
  • Zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya;
  • Olajos magvak: dió, mandula, tökmag, mogyoró;

Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak még a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

A HAT DÖNTŐS KÖZÖTT A SZEGEDI REÖK KÉZMŰVES CUKRÁSZDA CSODÁJA

A Magyar Cukrász Ipartestület szerint „idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 torta nevezése érkezett. A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban”. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása – írták, majd ismertették a döntőbe került tortákat, amelyekről fotókat is mellékeltek: 

  • ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest;
  • FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged;
  • HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest;
  • MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác;
  • RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest;
  • TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő.

Hozzátették, hogy a zsűri – a már lezajlott első forduló után – a második körben újra megkóstolja a kiválasztott hat tortát, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Ezután az utolsó, harmadik fordulóban  a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteniük a versenyzőknek, és ezután választják meg a győztest. 

JÚNIUSBAN LESZ A HARMADIK FORDULÓ

A harmadik forduló júniusban lesz, de a győztest csak később, augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és csak az augusztus 20-i ünnepségeken lehet először megkóstolni a tortát.  Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd – írták. Hajrá Szeged!

Tavaly sem maradtak alul Novák Ádámék, 2023-ban a REÖK Kézműves Cukrászda „Tökmag málna” alkotása lett Magyarország második legjobb cukormentes tortája.

- Hirdetés -68089d04efbe0f8cb4cf5e2c
- Hirdetés -67ece37defbe0f8cb4c12447- Hirdetés -6800de98efbe0f8cb4cc16f7- Hirdetés -6800dee1efbe0f8cb4cc1727- Hirdetés -6800df77efbe0f8cb4cc178e- Hirdetés -6800dfb7efbe0f8cb4cc17c4- Hirdetés -6800e27fefbe0f8cb4cc1989- Hirdetés -6800faacefbe0f8cb4cc286b- Hirdetés -68088d40efbe0f8cb4cf5567

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb