Közélet

Visszatérne a tanításhoz több olyan pedagógus, aki a státusztörvény miatt mondott fel, de nem veszik vissza őket

Számos tüntetés és demonstráció jellemezte a tavalyi évet a pedagógusok körében, országszerte és Szegeden is volt több megmozdulás a státusztörvény bevezetése miatt. A novemberi információk szerint Szegeden 73, Vásárhelyen 27 tanár mondott fel az új törvény miatt a tankerületi iskolákból. Most kiderült, hogy többen is visszatérnének a tanításhoz az országban, ám nem veszik fel őket a korábbi döntésük miatt.

„Azt hittük, hogy a felmondott pedagógusok csak azokba az iskolákba nem mehetnek vissza tanítani, amik a tankerületükhöz tartoztak. De több gyógypedagógust más tankerületből is elutasítottak azért, mert nem fogadta el a státusztörvényt” – írta a Telex olvasója, aki szerint a pedagógusok bár a saját elveikkel mennek szembe, de anyagi és lelki okokból térnének vissza a tanításhoz.

SZINTE MINDENKI EBBE AZ AKADÁLYBA ÜTKÖZIK

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint ugyanebbe az akadályba ütközik szinte mindenki, aki korábban a státusztörvény miatt mondott fel és most vissza szeretne térni a közoktatásba. Volt olyan, akinek írásban is megerősítették, hogy a korábbi távozása miatt nem veszik fel. A lap azt írja, hogy sokan azért tiltakoztak a státusztörvény ellen, mert szerintük a tankerületek így jobban beleszólhatnak az iskolák életébe és ezzel csökken a tanárok autonómiája.

Információik szerint volt olyan pedagógus, aki tavaly nettó 260 ezer forintot keresett, ezért is távozott a közoktatásból, most viszont számításai szerint 350 ezer forintot keresne. Mivel ennyit keres jelenleg a szalag mellett is, és mindig tanárként szeretett volna megélni, ezért vissza szeretne menni tanítani. El is ment egy állásinterjúra, ahol úgy tűnt, minden rendben ment, azonban végül nem vették fel. Ezt az iskola vezetése azzal indokolta, hogy a tankerület utasítása szerint nem vehetnek fel olyat, aki a státusztörvény miatt mondott fel.

NINCS ILYEN SZABÁLY

„Nincs ilyen szabály, hogy nem lehet felvenni ezeket a tanárokat, nem lehet így diszkriminálni, ezt az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja” – mondta Nagy Erzsébet a Telexnek. Szerinte csak annyi kikötés van, hogy ha valaki 90 napon belül kezd el újra tanítani, akkor annak vissza kell fizetnie a végkielégítését. A témával kapcsolatban a lapnak a Belügyminisztérium azt írta, hogy Magyarországon minden munkáltató szabadon dönt arról, kivel kíván jogviszonyt létesíteni.

„Azok a pedagógusok, akik 2023. szeptember 15. és 29. között szabad elhatározásukból úgy nyilatkoztak, hogy nem kívánnak az új pedagógus életpálya törvény hatálya alatt a köznevelésben tovább dolgozni, letöltötték a felmentési idejüket, felvették a végkielégítésüket, majd távoztak a köznevelés rendszeréből. A döntést nem a fenntartók, hanem a pedagógusok hozták meg” – írták.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb