Közélet

“Egyszerűen elviselhetetlen ez az áldatlan állapot, olyan a hangja mint a sugárhajtóműnek” – a geotermikus fűtési rendszer ugyan elkészült a Zápor-tónál, ám a fúrótorony továbbra is éjjel-nappal működik

“Körülbelül egy éve már, hogy a Zápor-tó melletti töltés oldalnál van egy fúrótorony, ami éjjel-nappal működik, és olyan hanghatással van, hogy nem lehet pihenni éjszaka sem tőle. Körülbelül két hete már, hogy végeztek a munkálatokkal de ez idáig semmi sem változott” – írta szerkesztőségünknek Olvasónk, Andrea, arra utalva, hogy a geotermikus fűtési rendszer elkészültét követően a fúrótorony továbbra is nagy hanggal működik, megtörve a városrész lakóinak nyugalmát.

Mint korábban megírtuk, befejeződött a Szilléri városrész geotermikus fűtési rendszerének kiépítése Szegeden, a 2,352 milliárd forintos költségvetésű beruházás uniós támogatással valósult meg. A kivitelezés során egy 2000 méter talpmélységű termelő termálkutat fúrtak a Pentelei sornál lévő Zápor-tó partján. A vízgépházban egy 8,4 MW kapacitású lemezes termál hőcserélőt, valamint a visszasajtoláshoz szükséges vízkezelő, vegyszeradagoló rendszert telepítettek. A geotermikus kört két, némileg sekélyebb visszasajtoló kút szolgálja ki. A termál hőcserélő szekunder oldalát szigetelt távvezetékpárral kötötték össze a Felsőváros I-es fűtőművel, amely a meglévő távvezetékeken keresztül két másik fűtőműhöz is kapcsolódik, így azok hőkörzeteit is ki tudja szolgálni.

“ELVISELHETETLEN EZ AZ ÁLDATLAN ÁLLAPOT”

A munkálatok végeztével azonban Olvasónk tapasztalatai alapján a fúrótorony továbbra is éjjel-nappal működik, és olyan hanghatással van, hogy nem lehet pihenni éjszaka sem tőle. “Egyszerűen már elviselhetetlen ez az áldatlan állapot” – folytatta sorait Andrea.

“OLYAN A HANGJA, MINT A SUGÁRHAJTÓMŰNEK”

Hasonló problémával fordult hozzánk Olvasónk, Róbert is. Mint írta, a Göndör sor töltés felőli oldalától is a fúrások hangos zaja nehezíti az ott élők mindennapjait, zavarja nyugalmukat. “Körülbelül egy éve tart már ez az állapot, főleg éjjel, olyan a hangja mint a sugárhajtóműnek” – írta nekünk Róbert.

Az ügyben megkerestük a Szegedi Távfűtő Kft-t, akik azt válaszolták, hogy a kivitelezési munkákhoz nincsen köze a SZETÁV-nak, a Geohőterm Kft. az illetékes.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb