Közélet

Kilenc év szünet után újranyit az általános iskola Újszentivánon

Kilenc év szünet után szeptemberben újranyit az általános iskola a Csongrád-Csanád vármegyei Újszentivánon, az oktatás újraindulásának emléket állító táblát szerdán avatták fel.

Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott, egy új iskola egyszerre felelősség és lehetőség egy közösségnek. Felelősség a jövő generációjának nevelése szempontjából és lehetőség arra, hogy a gyerekeknek jobb életük legyen, mint szüleiknek – mondta. Céljuk, hogy minden településen legyen legalább alsó tagozat, ott pedig ahol megfelelő a gyermeklétszám, nyíljon felső tagozat is, az országban pedig mindenütt minőségi oktatást kapjanak a diákok – mondta a politikus.

EGY ÚJ KORSZAK KEZDŐDIK ÚJSZENTIVÁNON

Az iskola kiemelkedő szerepet játszik egy közösség életében. Az újszentiváni iskola újraindulása is egy új korszak kezdetét jelenti. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartókénti részvétele pedig garancia arra, hogy az oktatás kipróbált, szilárd alapokon nyugszik majd – közölte a helyettes államtitkár. Molnár Karolina kifejtette, évtizedek óta nem voltak olyan volumenű iskolafejlesztések mint az utóbbi időszakban. Az elmúlt öt évben csaknem 5 ezer helyszínen újult meg bölcsőde, óvoda és iskola. Idén pedig több mint ezermilliárd forinttal többet költ az ország oktatásra, mint 2010-ben.

AZ EGYHÁZMEGYE PARTNER ABBAN, HOGY MINDEN TELEPÜLÉSEN ÓVODA ÉS LEGALÁBB ALSÓ TAGOZAT MŰKÖDJÖN

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök azt mondta, az egyházmegye – amely több mint hatvan községben és városban tart fent iskolát – örömmel partner abban, hogy minden településen óvoda és legalább alsó tagozat működjön. A keresztény szülőknek felelőssége és kötelessége, hogy gyermekeiket keresztény értékrendben neveljék, ebben sajátos módon tud segíteni a katolikus iskola – hangsúlyozta az egyházi vezető.

300 ÁLTALÁNOS ISKOLÁS KORÚ GYERMEK ÉL A TELEPÜLÉSEN

Bodó Imre, Újszentiván polgármestere elmondta, a mintegy 2100 lakosú községben háromszáz általános iskolás korú gyermek él, akik jelenleg jellemzően Szegeden tanulnak. Az önkormányzat célja volt, hogy az egyházmegyével együttműködve megteremtse a lehetőséget a családok számára, hogy gyermekeik helyben tanuljanak. Amennyiben a pályázati lehetőségek lehetővé teszik, az épületet bővítenék, hogy néhány év múlva majd a felső tagozatos diákok is a községben járhassanak iskolába – közölte a politikus.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb