Szegedi Arcok

“Próbáljunk meg egy közösségi élményt varázsolni ebből a vasárnapból” – üzente az olimpiai bajnok Vajda Attila, aki futásnak ered a gyerekekért Szegeden

Ki ne ismerné FullAnyuuuut és Kopasz Bálintot Szegeden? Az a közös bennük, hogy mind a ketten ott lesznek az „ÁGOTA® futás – fuss értük Szegeden!” című eseményen, április 14-én! Sőt, hogy bővítsük a népszerű szegedi származásúak sorát, most eláruljuk, hogy bizony Vajda Attila, olimpiai bajnok kenus is futócipőt húz, és a jó ügy érdekében ő is a startvonalhoz áll majd a Napfény Városában. Őt kaptuk most el egy rövid interjúra!

Többször is írtunk már az ÁGOTA Közösség gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljaiért hamarosan startoló jótékonysági futásáról, hiszen nagy érdeklődés övezi a rendezvényt. A tavasz egyik első nagy élményfutásának célja, hogy a vér szerinti családjukat nélkülöző gyermekek és fiatalok érezzék a társadalom összefogását, támogatását.

A jótékonysági futás ugyanakkor felhívja a figyelmet az egészséges életmód, az összefogás és a jótékonykodás fontosságára, valamint a sport közösségépítő erejére. Az eseményre már több mint 1000 ember regisztrált, nevezni március 29-ig lehet. 

A CSALÁD ÉLETÉNEK SZERVES RÉSZE A SPORT

Pont a múlt héten írtuk meg, hogy maga FullAnyuuuu is részt vesz az eseményen, és mint kiderült, Vajda Attila, az olimpiai bajnok szegedi származású kenusunk is ott lesz. Elcsíptük egy interjúra is ezzel kapcsolatban! Szerkesztőségünknek elárulta, hogy alapvetően elég sportosnak tarják magukat a családdal, és folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy hova tudnának eljutni. “A sport az életünk része, és hogy ha ezzel jó dolgokat is tudunk támogatni, akkor miért ne?” – felelte a sportoló arra a kérdésre, hogy miért döntöttek a nevezés mellett. Azt is kiemelte, hogy egy héttel az esemény előtt még lefut Ráckevén egy félmaratont, de ettől függetlenül szívesen jön Szegedre, ahol a leghosszabb, 12 kilométeres távon fog startvonalhoz állni. Azt is kiderítettük, hogy a felesége is indul a futáson, csakúgy, mint a kislányuk.

POZITÍV ÉLETKÉP KELL A GYEREKEKNEK

Hogy magáról a kezdeményezésről mit gondol Vajda Attila? Úgy véli, hogy “a gyereknevelés az egy nehéz feladat, függetlenül attól, hogy ez milyen közösségben zajlik. Lehet szülőknél, vagy nevelőszülőknél, de mindenképpen támogatásra méltó dolog. Ha azt akarjuk, hogy fejlődjön ez az ország, akkor azt is fejlesztünk kell, hogy ezek a gyerekek miket tapasztalnak meg, miket élnek meg, és az is fontos, hogy azok az élmények, amelyeket meg tudnak szerezni, mennyire lesznek pozitívak. Mennyire fogják majd őket afelé az irány felé terelni, hogy az életben azért vannak jó dolgok, és ezekért a jó dolgokért hajlandóak legyenek tenni, áldozni” – mondta a sportoló, aki szerint mindenképpen támogatni kell azt, ami pozitív irányba tereli a gyerekeket. “Akik bent vannak egy otthonban, azoknak már eleve egy kicsit negatívabb az élethez való hozzáállásuk, és azt szeretném, ha ez egy picit pozitívabba tudnánk átbillenteni” – hangsúlyozta.

MINDENRE IS JÓ A SPORT

“A sport alapvetően mindenre is jó” – vallja Vajda Attila, ki szerint az egészség megőrzésére, célok kitűzésére, illetve a stresszorok levezetésére is tökéletes megoldás. És, hogy hogyan készüljünk fel az ÁGOTA Futásra? Vajda Attila szerint a legfontosabb, hogy a távoknak megfelelően szánjunk a felkészülésre időt és energiát. “A rövidebb távokat azt gondolom, hogy bárki képes lefutni, hogy ha nem tűz ki maga elé az ember olyan irreális célt, hogy időben mit akar elérni, a hosszabb távok viszont a kitartásról fognak szólnak szólni” – mondta a sportoló, majd kiemelte, hogy aki a 12 kilométeres távot szeretné teljesíteni, annak érdemes lehet azért rákocogni, és szintén fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása, valamint a reggeli. “Remélhetőleg jó idő lesz, legyünk ott minél többen, vágjunk neki minél többen a különböző távoknak, és próbáljunk meg egy közösségi élményt varázsolni ebből a vasárnapból” – zárta lelkesítő gondolataival Vajda Attila az interjút.

TÖBB TÁVON IS MEGMÉRETTETHETIK MAGUKAT A RÉSZTVEVŐK

A jó ügy érdekében városunk apraja-nagyja megmozdul. Szűk három hét alatt ugyanis ezer fő biztosította már a helyét a szegedi jótékonysági rendezvényen, amelynek célja a családjukból kiemelt gyermekek és fiatalok nevelését segítő ÁGOTA® Alapítvány támogatása. Az április 14-ei futóverseny a Dóm elől indul majd. A gyermekek 100, 400 és 800 méteres távokon állhatnak rajthoz, míg a felnőttek 3, 6 és 12 km-es, valamint 4×3 km-es váltó távokat teljesíthetnek.

ÍGY NÉZ KI AZ ESEMÉNY RÉSZLETES PROGRAMJA

  • Helyszín: Szeged, Dóm tér
  • Időpont: 2024. április 14. (vasárnap)
  • 7:00 Kapunyitás
  • 9:00 4×3 km-es felnőtt váltófutás
  • 9:10 Gyermekfutamok (100 m, 400 m, 800 m)
  • 10:00 3 km-es felnőtt futam
  • 11:00 6 km-es és 12 km-es felnőtt futamok
  • 12:30 A rendezvény zárása

Az eseményre IDE kattintva tudsz regisztrálni, bővebb infókat pedig ITT találsz.

Közben olvasd el azt is, hogy mit mond a futásról FullAnyuuu:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb