Sport

Remekelnek a szegedi rövidpályás gyorskorcsolyázók, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia is a legjobbak között van a rotterdami világbajnokságon

Két szegedi versenyző, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia is remekel a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságán. Női váltóban és a reményfutamon is kiemelkedő teljesítményt mutattak a lányok.

A magyar női váltó elődöntőbe jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságának pénteki selejtezős napján, a férfi és a vegyes stafétának viszont nem sikerült ez a bravúr. A Sziliczei-Német Rebeka, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Jászapáti Petra alkotta 3000 méteres női váltó végig a dél-koreai és a kínai négyes mögött korcsolyázott, az ukránok pedig már a táv harmadánál lemaradtak. Mivel a futam remek iramot hozott, így a harmadik hely is továbbjutást ért az időeredménynek köszönhetően.

JÁSZAPÁTI PETRA A VÍRUSOS BETEGSÉG ELLENÉRE IS VERSENYKÉPES ÁLLAPOTBA HOZTA MAGÁT

“Azért érezni a kihagyást, de meglepően jó állapotban vagyok ahhoz képest, hogy csak január óta edzek újra a jégen. Nagyon örülök a női váltó továbbjutásának, mert ez egy érett, taktikus versenyzés volt” – értékelt a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra, aki októbertől több mint két hónapot teljesen kihagyott egy vírusos megbetegedés miatt, ezért ezen a világbajnokságon kizárólag váltóban érdekelt.

NAGY LENDÜLETTEL INDULTAK, VÉGÜL NYUGTÁZTÁK, HOGY FELESLEGES KOCKÁZTATNI

A szintén ötkarikás bronzérmes Kónya arról mesélt, hogy az elején az edzők mutatták, hogy növelni kell a tempót, de a végén már tudták, nem kell kockáztatniuk, mert elég gyors volt a futam a továbbjutáshoz. “Nagyon hiányzott, sokat erősödtünk vele. De azért is örülünk a visszatérésének, mert így még jobb a hangulat csapaton belül” – mondta az idény eddigi részét kihagyó társáról az 1500 méteren Eb-bronzérmes és a vb-n már elődöntős Sziliczei-Német.

EGYETLEN ROSSZ VÁLTÁSON MÚLT

“Az alapcélt az elődöntő elérésével teljesítettük, de természetesen szeretnénk fináléba jutni. Bár a holland, dél-koreai, kínai hármas erősnek tűnik, de ez előnyünkre is válhat, mert innen mindenki biztosan tovább akar jutni, ilyenkor pedig bármi megtörténhet egy futamban”. A Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállítású 2000 méteres vegyes váltó többnyire a holland és a kanadai négyes mögött a belga stafétával a harmadik helyért harcolt, egy rossz váltás döntötte el a párharcot a rivális javára, amely így időeredményének köszönhetően harmadikként is elődöntőbe jutott.

KÓNYA ZSÓFIA EGYEDÜLI MAGYARKÉNT SIKERREL TELJESÍTETTE A SZOMBAT DÉLELŐTTI REMÉNYFUTAMOT

Egyedüli magyarként Kónya Zsófia sikerrel vette a szombat délelőtti reményfutamokat a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságán, így negyeddöntőbe jutott 500 méteren. A kétfordulós reményfutamokból minden számban a legjobb kettő harcolta ki, hogy délután folytathassa a versenyt. A vegyes váltóval olimpiai bronzérmes szegedi versenyző a sprinttávon elsőre a legjobb idővel diadalmaskodott, így a második futamban is a legjobb, egyes pozícióból rajtolhatott.

Ennek ellenére nem volt könnyű dolga, mert ott volt mellette a kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok dél-koreai Sim Szokhi is. A 29 éves magyar gyorskorcsolyázó végig vezetve remekül verte vissza esélyesebb riválisa előzési kísérleteit, így a pénteki selejtezős búcsú után mégis a legjobb húsz között folytathatja délután.

“Az első futamban az volt a taktika, hogy a lehető leggyorsabban korcsolyázzak, hogy jó rajtpozícióm és könnyebb futamom legyen. De megint elképesztően nehéz volt, mint ezen a vb-n mindig… A másodikban lassabban kezdtem, hogy maradjon erőm a végére, csak arra figyeltem, hol van Szok. Tudtam, hogy eleinte kívülről fog próbálkozni, ezért azt sikerült megakadályoznom, de nagyon jó volt a kommunikáció az edzőkkel, ők jelezték, hogy húzódjak beljebb” – értékelt Kónya.

KILENCSZERES VILÁGBAJNOKOT TARTOTT MAGA MÖGÖTT

“Eddig is jól ment a versenyzés, de az önbizalmam mellett a hangulatomon is nagyon sokat dob, hogy továbbjutottam, kiváltképpen úgy, hogy egy kilencszeres világbajnokot tartottam magam mögött és ejtettem ki”. A délutáni programban magyar részről Kónya mellett az 1500 méteren elődöntős Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka lesz érdekelt, valamint a szintén elődöntős női váltó. A rotterdami Ahoy Arénában szombaton 500 és 1500 méteren osztanak érmeket, valamint a staféták elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a váltók csatározásaival ér véget a vb.

Gratulálunk az eredményekhez lányok!

Forrás: MTI

INDULÁSRÓL, KIHAGYÁSRÓL ÉS ÚJRA VERSENYBE ÁLLÁSRÓL BESZÁMOLTUNK NEKTEK KORÁBBAN

Mint kiderült, Jászapáti Petra mellett a szintén szegedi Kónya Zsófia is ott van a világbajnokságon. A szakvezetés tervei szerint a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes szegedi Jászapáti a stafétában kap majd szerepet, egyéniben nem. A teljes cikket itt éritek el:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb