Mindenmás

Kedvezményes vásárlást a kereskedelmi dolgozóknak! Nyújtották be a törvényjavaslatot, mely Szegedre is kiterjedne

Kedvezményt adnának az élelmiszerüzletek alkalmazottainak, mellyel olcsóbban vásárolhatnának a munkahelyükön. A törvényjavaslatra azzal érvelnek, hogy így csökkenthető lenne a fluktuáció. Mindez természetesen a szegedieket is érinti.

A törvény apró kiegészítésével elérhető lenne a jövőben egy újfajta béren kívüli juttatási elem, amellyel az élelmiszerboltokban dolgozó munkavállalók havonta legfeljebb 35 ezer forint erejéig árengedménnyel vásárolhatnák meg az üzletben kínált termékeket.

ESZKÖZ LENNE EZ A MUNKÁLTATÓK KEZÉBEN, NEM KÖTELEZŐ ALKALMAZNI

A törvénymódosítást az Egyenlő.hu a CÖF-CÖKÁ-val karöltve javasolja, mely eszköz lehetne a kereskedők kezében a fluktuáció csökkentésére. Egy kikötéssel lehetne választani ezt az opciót, hogy az általuk forgalmazott termékekért fizetendő összeg nem lehet kevesebb a termék áfával növelt beszerzési áránál.

Az Egyenlő.hu elnöke, Bubenkó Csaba hozzátette: a kedvezményes vásárlási lehetőség keretösszege a javaslat szerint évente a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott éves infláció mértékével nőne.

PÉLDÁTLANUL NAGY TÁMOGATÁS VAN AZ ÜGY MÖGÖTT

Az elképzelés nyitott kapukat döngethet a szaktárcánál, mert közösségformáló ereje van, és olyan szociális juttatás lehetőségét biztosítaná, amely nem jelentene többletköltséget a cégeknek, a teljesítéséhez nem szükséges új technikai feltétel – mutatott rá a december 24-i boltzár kampányát tavaly szervező szakszervezet vezetője.

Emlékezetes: a korábbi évek gyakorlatához képest 2023-ban példátlanul nagy támogatást sikerült elérni a lakosság és a piaci szereplők körében is a dolgozók szentestére elrendelt pihenőnapjával, karácsony előtt több tucat üzlet önként maradt zárva a dolgozók érdekében – írja az Economx.

SZÍVESEBBEN MARADNÁNAK HELYBEN, ÉS CSÖKKENNE A VÁGY A JOBBAN FIZETŐ MUNKÁK IRÁNT

Bubenkó Csaba szerint, ha a javaslattal kiegészül az szja-törvény, az az állam gondoskodó szemlélete mellett a munkaadók azon hozzáállását is megerősíti, amely alapján nyitottságot mutattak az alkalmazottak ünnepi pihenés iránti igényére. Ennél is kézzelfoghatóbb szempont, hogy a cégek olyan konkrét, alternatív megoldást alkalmazhatnak a kafetéria juttatások körének bővülésével, amely a dolgozókat a helyben maradásra ösztönzi – mutatott rá. 

Ez pedig amiatt különösen fontos, mert a kiskereskedelemben jelentős mértékű a fluktuáció, és krónikus munkaerőhiány jellemző több területen – jelenleg körülbelül a dolgozók 10 százaléka hiányzik a boltokból.

Ez a meglévő, körülbelül 350-400 ezer embert jelentő állományra helyez túlzott terheket a szektorban, miközben a megélhetésük miatt – más ágazatok munkavállalóihoz hasonlóan – ők is aggódnak, és mindennapos kihívás számukra az infláció miatt megdrágult élelmiszerek beszerzése – jegyezte meg az érdekképviselő.

FELESLEGES ATTÓL FÉLNI, HOGY EZ ÚJABB TERHET RÓ A KICSIKRE

Aggályként felmerülhet, hogy a kkv-k számára megterhelőbb lehet a kedvezményes vásárlás biztosítása, mint a nagy láncoknak. Erre reagálva Bubenkó elmondta, hogy egyrészt nem korlátoznák a kedvezménnyel megvásárolható termékek körét, vagyis bármire vonatkozhat a lehetőség, amit az adott élelmiszerüzletben meg lehet vásárolni.

Másrészt eleve nem lenne kötelező, tehát csak az a vállalkozás vehetné fel a juttatások körébe, amelyiknek belefér a munkaerőmegtartás költségeibe, hogy elengedi a nyereségét akár ezer forint erejéig is – a kedvezményes keret maximuma lenne havonta a 35 ezer forint, dolgozónként. 

A FIZETÉS MELLETT IGENIS SZÁMÍT A JUTTATÁSI PALETTA IS

Márpedig több felmérés igazolja, hogy a konkrét fizetés mellett a munkavállalóknak legalább olyan fontos szempont egy munkahely kiválasztásánál, illetve a munkaadó iránti lojalitás szempontjából, hogy milyen egyéb juttatásokkal igyekeznek megbecsülni az erőfeszítéseit – emelte ki.

Azt is hozzátette, hogy az állam áfabevételei pedig nem csökkennének, viszont a Covid-válság óta is stabilan maradt hazai foglalkoztatás helyzetét tovább erősítené ez az intézkedés.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb