Közélet

Belenyúlna a szülészeti ellátásba a Belügyminisztérium, alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon is szülhetnének a nők

Bevezetnék az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást a kórházakban egy miniszteri rendelettervezet szerint, ami azt jelenti, hogy a nők komplikációmentes várandósság – és még több más feltétel teljesülése – esetén alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon szülhetnének – írta meg a Hvg.hu egy társadalmi egyeztetésre február végén kiírt tervezet alapján.

Egy jelenleg érvényben lévő, 2003-as rendelet szerint a szülészeti ellátásban most a II. és III. progresszivitási szintű ellátás elérhető – előbbi koraszülött intenzív nélküli szülészeteket jelent, 24 órás neonatológus ellátással, utóbbiban pedig koraszülött intenzív osztályok is működnek.

A KOCKÁZATMENTES VÁRANDÓSOK KERÜLNÉNEK AZ I. PROGRESSZIVITÁSI SZINTŰ ELLÁTÁSBA

Az I. progresszivitási szintű, gyakorlatilag alapellátásba a kockázatmentes várandósok kerülhetnének be, valamint feltételként szabnák meg, hogy az anya 18 év feletti legyen, első szülésnél pedig 40 év alatti, a terhesség a betöltött 37. és 41. hét között legyen, a magzat pedig ne legyen farfekvéses. Kizáró tényező még néhány betegség, fertőzés, ikerterhesség, de a korábbi császármetszés is. A feltételek megegyeznek egyébként az intézményen kívül szülésével.

Ezeken az osztályokon, nem lenne koraszülött intenzív, de még neonatológus, vagyis újszülöttgyógyász sem állna rendelkezésre 24 órában sem, ahogy újszülött-szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. Ugyanakkor 30 perces távolságban elérhetőnek kellene lennie ennek az ellátásnak is.

FOLYAMATBAN VAN AZ INTÉZMÉNYEK KIVÁLASZTÁSA

Ezeknek az osztályoknak biztosítaniuk kellene a sürgősségi szüléslevezetést és ambuláns szülészeti ellátást, illetve minden ilyen helyen lennie kellene egy császármetszés végzésére alkalmas műtőnek. A Belügyminisztérium a lap megkeresésére azt írta, hogy az intézmények kiválasztása még folyamatban van. Arra, hogy miért van szükség az alapfokú szülészeti ellátásra, a minisztérium azt válaszolta a lapnak, hogy a lakossági igények hívják életre azt, és ehhez igazodva tennék lehetővé, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén „intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” biztosíthassák a szülészeti ellátást.

SZAKORVOSHIÁNY ORVOSLÁS?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az újfajta ellátás – melyhez hasonló egyébként létezik külföldön, például Németországban is – vajon jó lesz-e vagy sem, és valójában milyen szándékkal vezetik be, akadnak ugyanis olyanok, akik szerint a szülészeteket is nagyban érintő szakorvoshiányt szeretnék orvosolni ezzel az átalakítással – teszi hozzá a Telex.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb