Szegedi Arcok

A tengerentúlról látogattak haza a prominens dorozsmai gyártulajdonos leszármazottjai, hogy lássák rokonuk nevét viselő helytörténeti gyűjteményt: megtagadták tőlük a kérést a Dorozsmai Tájházban

Március elején a tengerentúlról, az Egyesült Államokból látogattak haza Nagymihály Gáspár a kiskundorozsmai Kunsági szövőgyár egykori, köztiszteletnek örvendő tulajdonosának, majd a későbbi dorozsmai textilgyár alapító tulajdonosának leszármazottjai, közeli rokonai, akik látogatásuk során szerették volna megtekinteni a rokonuk nevét is viselő, emlékeit őrző helytörténeti gyűjteményt a Dorozsmai Tájházban, viszont a Tájház vezetése megtagadta tőlük a kérést elfoglaltságra hivatkozva, osztotta meg velünk a történteket Olvasónk, Ágnes.

2017. június 23-án avatták fel a tájházat Dorozsmán, amely Deli Albin és családja magángyűjteményén, valamint a dorozsmai emberek adományain alapul. A régiséggyűjtés 1991-ben kezdődött, amikor Deli Albin és felesége Kiskundorozsmára költözött. Ideköltözésük óta foglalkoztatta Deli urat a település története. Ismert kutatók forrásmunkájából merített és figyelmes szorgalommal jegyzetelte a helyi idősebb lakosok emlékezéseit, az általuk még megélt eseményekről, használt tárgyaikról, Dorozsma település létrejöttéről, alakulásáról, írta a Turizmus Online.

KÜLÖN TEREM ŐRZI NAGYMIHÁLY GÁSPÁR NEVÉT ÉS EMLÉKÉT

A Dorozsmai Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény épületében több kiállító termet alakítottak ki. Köztük található a Nagymihály Gáspár gyűjtemény nevet viselő terem, ahol emléket állítottak annak a gyárnak amelyik sokat tett azért, hogy az állandó munkahiánnyal küszködő dorozsmai nőknek ne kelljen más vidékekre menniük napszámba dolgozni, téglát vetni. Nem csak a gyárról, de a gyár tulajdonosáról is megemlékeztek ezen a tárlaton. Az egykori Kunsági Szövőgyárban használatos tárgyakat, munkaeszközöket, munkaruhákat és okmányokat állítottak ki. 

GAZSI BÁCSIT MINDENKI ISMERTE

Mint Olvasónk, Ágnes írta számunkra, ezt a gyűjteményt szerették volna dorozsmai látogatásuk során Nagymihály Gáspár Egyesült Államokból érkező rokonai megtekinteni, viszont többszöri kérésük ellenére is visszautasították őket. Ágnes elmondása alapján a Tájház vezetősége elfoglaltságra hivatkozva tagadta meg tőlük a kérést. “Aki nem “gyüttmönt”, mindenki ismerte Gazsi bácsi nevét, aki tulajdonképpen szerves része Dorozsma történelmének. Ezért érthetetlen, hogy az Egyesült Államokból idelátogató Nagymihály család-Gazsi bácsi leánya, két unokahúga és Irma néni, aki immár kerekes székben kényszerülve nagyon szerette volna megtekinteni a gyűjteményt – nem nyerhetett bebocsátást a tárlatra. A tulajdonos eme kis örömet ex katedra megtagadta tőlük, elfoglaltságra hivatkozva… Dacára annak, hogy kétízben is kérték” – mondta el szerkesztőségünknek Olvasónk. “Szarvashiba volt megtagadni a gyűjtemény megtekintését tőlük” – tette hozzá Olvasónk.

A történtekkel kapcsolatban megkérdeztük a Dorozsmai Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét is, ám ő nem kívánta kommentálni az esetet.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: szegedfolyoirat.sk-szeged.hu/turizmusonline.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb