Sport

A teljes szezont kihagyó Jászapáti Petrának megérte visszatérnie a rövidpályás gyorskorcsolyázó vb-re: versenyről versenyre újra egyre bátrabb és magabiztosabb lesz

A szegedi Jászapáti Petra szerint megérte visszatérnie a rövidpályás gyorskorcsolyázók vasárnap zárult világbajnokságán. “Januárban kezdtem újra a jeges edzéseket, de egyáltalán nem volt cél, hogy a világbajnokságra visszatérjek, csak az, hogy minél magasabbra felhozzuk a szintemet. Két héttel a rotterdami esemény előtt konzultáltam valamennyi edzőmmel, de az utolsó szó az enyém volt a részvételt illetően” – mondta az MTI-nek a vírusos megbetegedése miatt a vb előtt a teljes szezont kihagyó szegedi versenyző, aki hozzátette, immár teljesen egészséges, különben nem is vállalta volna a szereplést.

“MEGÉRTE VISSZATÉRNI, POZITÍV ÉLMÉNYEKKEL TÖLTÖTT FEL”

A magyar csapat jelenlegi legjobbja, a szegedi Jászapáti Petra elárulta, a tréningek megfelelő indikátort jelentettek, hogy mekkora súlyokkal dolgozik, milyen köridőket korcsolyázik, de megjegyezte, legkésőbb a jégen jelenik meg az elvégzett munka és a leglassabban a gyorsasági állóképesség tér vissza az esetében fennálló több hónapos kihagyás esetén. “Februárban a drezdai világkupán már ott voltam, hogy érezzem a hangulatot, szokjam a körülményeket, de akkor még nem indultam. Arra viszont jó volt, hogy éreztem, mennyire hiányzik a korcsolyázás és a verseny” – mesélte a 25 éves gyorskorcsolyázó, aki a hollandiai vb-n csak váltóban indult. “Megérte már ezen a vb-n visszatérni, mert pozitív élményekkel töltött fel, az elődöntős versenyzésünk nagyon előremutató volt. Úgy érzem, a lányokra is jó hatással volt a visszatérésem”.

A HARMADIK HELY KISDÖNTŐT ÉRT

A női staféta az elődöntőben ugyan harmadik helyével lemaradt a fináléról, de remekül versenyzett, Jászapáti Petra utolsó futása alkalmával ledolgozta a magyar csapat hátrányát, majd olyan erővel lökte meg a befejezőembert, Somodi Maját, hogy az 1500 méter junior világbajnoka rögtön megelőzte két ázsiai riválisát a hollandok mögött. Végül a vb 1500-as aranyérmese, a dél-koreai Kim Gilli visszaelőzte a 19 éves magyar tehetséget, így a harmadik hely kisdöntőt ért.

JÁSZAPÁTI PETRA BÁTORSÁGA ÉS MAGABIZTOSSÁGA FUTAMRÓL FUTAMRA ERŐSÖDIK

Bánhidi Ákos ágazati igazgató Jászapáti Petra klasszis teljesítményéről elmondta, őt nem lepte meg, mert bár a pénteki negyeddöntőben még érezte rajta az óvatosságot, de szerinte ahogy versenyzik az ember, úgy jön vissza egy gyorskorcsolyázó bátorsága és magabiztossága, ami már szombaton látszott az elődöntőben.

PETRA VÁRJA MÁR A KÖVETKEZŐ IDÉNYT, A JÖVŐ ÉVI VB PEKINGBEN LESZ

A tavaly 1000 méteren Eb-bronzérmes Jászapáti Petra a jövőre nézve úgy fogalmazott, a hosszú kiesése miatt most a szokottnál rövidebb szünet vár rá, de várja a következő idényt, hogy felmérje, hol is tart a nemzetközi élmezőnyhöz képest, ami ebben a szezonban nem derülhetett ki a számára. A magyarok egymást követő második vb-jükön maradtak érem nélkül, ezúttal Sziliczei-Német Rebeka 1500 méteren elért tizedik helye volt a legjobb helyezése a csapatnak. A jövő évi vb-t Pekingben rendezik.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb