Kikapcs

“Mi volt előbb, a tojás, vagy a tyúk” és hogyan kerül a nyúl a barka és a hímes tojás mellé? Felelevenítjük a magyar húsvétot a Délvidék Házban

Ó régi magyar húsvét, hova tűntél? Vártunk! Hiányoztál! Köszönjük, hogy újra beköszönsz hozzánk! Isten hozott Szegeden! A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzői által vezetett programmal a Délvidék Házban megidézzük a hagyományos magyar húsvét hangulatát és szokásait.

A húsvéti ünnepkör szerte a Kárpát-medencében számos népszokással és hagyománnyal társul. A Délvidéken, ezek a hagyományok szinte teljes egészében az alföldiekkel megegyeznek, és a húsvét már a nagyböjt kezdetén megkezdődik. Ez az időszak belül és kívül is a megújulás időszaka, melyet a nagyhét ünnepköre koronáz meg. A vallás és a hagyomány összemosódik, és sokszor nehéz eldönteni, hogy “mi volt előbb, a tojás vagy a tyúk”, és hogyan kerül a nyúl a barka és a hímes tojás mellé?

A program során a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzői, köztük Szécsi Ilona, Bárány Rózsa és Gonclik György, a Népdalkör vezetője, valamint Dér Veronka, a Barka kézimunka kör kiemelkedő tagja, Kószó Erzsébet viseletkészítő és Fazakas Attila atya Szegedről, egy húsvéti hagyományokat felelevenítő találkozóra hívják a szegedi érdeklődőket. A program keretében Szeberényi Klára vezetésével megismerhetjük a tájegység jellegzetes hímestojás-motívumait, régi locsolóverseit, ünnepi ételeit és templomi szertartásait.

Az esemény résztvevői együtt fedezhetik fel a hagyományos Délvidéki Magyar Húsvét varázsát és megismerhetik mindazt, ami összeköt bennünket, magyarokat, ezen az ünnepen.

Részletek:

  • Dátum: 2024. március 27., szerda
  • Helyszín: Délvidék Ház Szeged
  • Időpont: 17:00 – 18:30

Az eseményen való részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb