Közélet

Sógor, koma, jó barát? Lázár János kiszervezte a MÁV-csoport beszerzéseit, a volt gimnáziumi évfolyamtársa alá került minden

Az építési és közlekedési tárca alá tartozó állami vállalatoknak a miniszter régi ismerőse által vezetett cégen keresztül kell intézni az eszközbeszerzést. Mint kiderült, Lázár János építési és közlekedési miniszter kezdeményezésére tavaly év végén átalakították a tárca portfoliójához tartozó állami vállalatok működési rendjét: egyetlen hónap alatt csoportosították át a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-hez (MÁV SZK) a beszerzéseket és készletgazdálkodást.

Elvették a többi között az 57 ezer munkavállalót összefogó MÁV Zrt., a vasúti személyszállítást lebonyolító MÁV Start, a Volánbusz és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetésének önálló döntési jogköreit, így most már a mozdonyalkatrésztől a gumiabroncson át az üzemanyagig gyakorlatilag minden vásárlás és eszközbeszerzés ügyében a MÁV SZK-nál kell leadniuk a rendelést.

KÖLTSÉGHATÉKONNYÁ TENNÉK A MŰKÖDÉST

A piaci nagyvállalatok mintájára költséghatékonyabbá szeretnék tenni a működést, ezért a MÁV-Volán-csoport back office tevékenységeit egy helyre központosították, a humán, gazdasági, informatikai szolgáltatást is nyújtó MÁV SZK Zrt.-hez, továbbá a költséghatékonyság mellett a cégcsoport beszerzéseinek átláthatóbbá és gyorsabbá tétele, valamint a piaci verseny erősítése, kiszélesítése, transzparensebbé tétele is vezérelte a központosítást – lényegében ezt közölte a MÁV-csoport a 24.hu-val azután, hogy a lap megkereste Lázár János minisztériumát a tárca alá tartozó állami vállalatok beszerzései miatt.

BADA JÁNOSHOZ KERÜLT MINDEN

A 24.hu azt írja, hogy az átszervezéssel minden érintett vállalat beszerzéssel foglalkozó személyi állománya, összesen 700–800 fő is átkerült a Bada János által irányított céghez, amely az Opten cégadatai szerint összesen 3717 főt foglalkoztat. Bada korábban a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakértői testületében dolgozott, 2018-ban pedig a szintén a Lázárhoz köthető Batidai Vadászkastélyt működtető Grosswiese Zrt.-ben kapott vezetői állást. Igazgatósági tagságát a MÁV-os megbízatása mellett is fenntartotta.

Lázár tavaly nevezte ki a MÁV SZK vezérigazgatójának Badát, jóllehet előtte nem rendelkezett nagyvállalati vezetői tapasztalattal. Az ügyvéd a miniszter régi bizalmi embere, kapcsolatuk a hódmezővásárhelyi iskolai évekig nyúlik vissza, amikor évfolyamtársak voltak a Bethlen Gimnáziumban. Bada János a tulajdonosa egyébként a Promenád24 portálnak is, miután Rákay Philip március 7-én ki is szállt belőle.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb