Közélet

Szegeden azonosították az első SMA-s beteg újszülöttet azóta, hogy újraindult a szűrés

A 2024. március 1-jével folytatódó újszülöttkori SMA-szűrés során az első SMA-s beteget Szegeden, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriumában azonosították – közölte szerkesztőségünkkel az intézmény.

Az újabb mérföldkő előzményeként korábban szintén a szegedi szűrőközpont találta meg a 2023-as pilot vizsgálat kilenc SMA-s újszülöttje közül a legelsőt, majd további négyet.

A KORAI FELISMERÉS A LEGFONTOSABB

Az újszülöttkori szűrés népegészségügyi és prevenciós jelentőségét az adja, hogy a korai felismerésen és terápián keresztül nagyban segíti a súlyos, irreverzibilis károsodások megelőzését, illetve azok mértékének csökkentését. A szűrőlaboratórium bízik abban, hogy az országosan támogatott SMA-szűrővizsgálat a jövőben is folytatódhat, hozzájárulva ezzel további újszülöttek életminőségének jelentős javulásához.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb