Mindenmás

Szombattól ebzárlat lesz Szegeden és annak környékén, mutatjuk, miért

Március 30-tól április 4-ig tart a rókák vakcinázási kampánya, amelyben a veszettség terjedését kívánják visszaszorítani – közölte honlapján a szegedi önkormányzat.

A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított huszonegy napig az ebeket megkötve, vagy zárva kell tartani, és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen tilos a legeltetés is.

EMBERRE, ÁLLATRA ÁRTALMATLAN A VAKCINA

Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a róka számára kihelyezett csalétkeket. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, veszélyt nem jelent. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére nem szabad hozzányúlni. Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni:

  • Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy 70%-os alkohollal, vagy ezek hiányában bő szappanos vízzel lemosni. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség.
  • Ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb