Mindenmás

Olvasói beszámoló: több évtizedes fasor kerülhetett veszélybe a Mátyás téren, komoly vastagságú fagyökerek keresztezik a leendő sétány útját

Mint korábban megírtuk, bazaltkő sétányt építenek a szegedi Mátyás templom melletti téren. A beruházás megvalósítása azonban hagy némi kételyt a szemlélődőkben, ahogy írta szerkesztőségünknek Olvasónk, Gábor. Mint mondta, a munkaterületen jól látszik, hogy a kiásott területet komoly vastagságú fagyökerek keresztezik. Ezeknek a gyökereknek az átvágása nagy valószínűséggel a több évtizedes fasor pusztulását hozza majd.

TÖBB ÉVTIZEDES FASOR PUSZTULHAT EL

“A sétányt a Mátyás tér érintetlen gyepszőnyegén vezetik végig több méter szélességben. Korábban ezt a területet annyira védték, hogy egy magasfeszültségű villamos vezetéket inkább a házak falától 15-20 centire vittek volna, minthogy a “helyi jelentőségű védett természeti érték”-et károsították volna azzal, hogy egy kábelfektetésnyi nyomvonallal “sértsék” az ökológiai egyensúlyt. Most sajnos nemcsak, hogy a gyepterületen vezeti majd az építkezés több futballpálya hosszban a sétányt (párhuzamosan a meglévő sétánnyal, ám 25 méterrel arrébb), hanem közvetlenül a teret szegélyező fasor mellett. A munkaterületen jól látszik, hogy a kiásott területet komoly vastagságú fagyökerek keresztezik. Ezeknek a gyökereknek az átvágása nagy valószínűséggel a több évtizedes fasor pusztulását hozza majd” – írta nekünk Gábor.

MEG KELLENE ÓVNI A MÁTYÁS TÉR TERMÉSZETI ÉRTÉKEIT

Olvasónk szerint, ha pedig nem vágják át a gyökereket, akkor az mindig fel fogja nyomni a sétány kövezetét. Gábor reméli, hogy lehet a problémára valamilyen megoldást találni anélkül, hogy a Mátyás tér természeti értékei károsodnának. “Természetesen nyilván mindenki örül, hogy Alsóváros is kap valami kis beruházást, de a természeti értékek nem túl ésszerűnek tűnő rongálása komoly kételyeket ébreszt” – zárta sorait Olvasónk.

Az ügyben megkérdeztük a településrész önkormányzati képviselőjét, Dr. Simon-Fiala Donátot, amint válasza megérkezik, frissítjük cikkünket.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Az infókat és a fotókat köszönjük Olvasónknak, Gábornak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb