Mindenmás

Napi pakk: gyengén felhős idő, délies szél, ünnepi menetrend és húsvéti programok

Derült, kissé felhős idővel zárul a hét Szegeden, cserébe programok sokaságából válogathatunk és élvezhetjük ezt a két napot, amíg szabadságon, családi körben lehet az egész ország. Hozzuk a napi pakkot, ami nélkül nem teljes a nap.

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Balbina, Béni, Benjamina, Benő, Akács, Ámos, Benjámin, Kornélia, Zsanett, Ákos, Janka, Árpád, Johanna és Gujdó nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Húsvét vasárnap van. A feltámadás napja. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. Ez március 22. és április 25. között lehet. Rómában Húsvét vasárnapján közel hatvan nyelven mond a katolikus egyház feje köszöntőt, a Szent Péter téri “urbi et orbi” áldás celebrálásakor. Sok országban szokás e napon a napfelkeltét egy magas hegy tetején várni.
  • 135 éve elkészült az Eiffel-torony. Párizs jelképe, az Eiffel-torony Gustave Eiffel-ről (1832-1923.), az építőről kapta nevét, akinek mellszobra ma is látható az északi pillér tövében. Az építmény a francia forradalom centenáriumára rendezett világkiállításra készült. 700 terv közül fogadta el a zsüri 1886. június 12-én Eiffel mérnök művét, az építkezés 1887. január 26-án kezdődött, majd tiszteletreméltó gyorsasággal, 2 év, 2 hónap és 2 nap alatt fel is épült az torony.
  • Óraállítás. A nyári időszámítás kezdete. Magyarországon 1980 óta március utolsó vasárnapján hajnali 2-kor 3-ra állítjuk az órákat. Az óraátállítás célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek az emberek megszokott ébrenléti idejével, ami átlagosan reggel héttől este tízig tart. Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. A vélemények ma már megoszlanak a téli-nyári időszámítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

GYENGÉN FELHŐS IDŐVEL ÉS DÉLIES SZÉLLEL ZÁRJUK A HETET SZEGEDEN

Gyengén felhős, leginkább derült időre számíthatunk Szegeden. A reggelt minimum 12 fokkal kezdjük, majd állítólag felkúszik a hőmérő egészen 28 fokig. Tiszta nyár! A délies szél azonban velünk marad.

NYAKUNKON AZ ÜNNEP, ITT A MÉG MINDIG AKTUÁLIS HÚSVÉTI MENETREND A SZEGEDI VILLAMOSOKON ÉS A TROLIKON

2024.03.28. és 04.05. között módosított menetrend szerint közlekednek majd a villamosok és a trolik Szegeden. A Szegedi Közlekedési Társaság már közzé is tette az új menetrendet.

LOCSOLÁS, TOJÁSFESTÉS, MUZSIKASZÓ – IDÉN IS VAN SZERI HÚSVÉT AZ ÓPUSZTASZERI NEMZETI TÖRTÉNETI EMLÉKPARKBAN

Páratlan húsvéti hangulattal, változatos programokkal: látványos locsolkodással, tojásfestéssel, muzsikaszóval, kézműves foglalkozásokkal és néptánccal vár minden látogatót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark március 31-én és április 1-jén egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb