Kikapcs

Infravörös-kísérletek, asztrokvíz, James Webb és távcsöves bemutatók – nem semmi programmal indítja a szezont a Szegedi Csillagvizsgáló

Április 13-án a Szent-Györgyi Albert Agórában tartja meg az idei első nagy rendezvényét a Szegedi Csillagvizsgáló. A téma is igen érdekes lesz, hiszen a NASA James Webb-űrtávcsövéről lesz szó. A szombat esti programban lesznek infravörös-kísérletek, asztrokvíz, távcsöves bemutatók és természetesen a csillagvizsgálótól megszokott könnyed ismeretterjesztő előadások is.

Mint a szervezőktől megtudtuk, előad többek között Dr. Szalai Tamás, az SZTE asztrofizikusa, aki pályázatával az elsők között nyert távcsőidőt a James Webbre, az elmúlt években pedig többször is használhatta az infravörös űrtávcsövet.

SZÁMOS TUDOMÁNYOS ÁTTÖRÉST HOZOTT

Dr. Szalai Tamás kutatási területe a szupernóva-robbanások és a bennük lezajló porképződés – az a csillagközi poré, amely minden minket körülvevő dolog (a komplex molekulák, a bolygók és végső soron, maga az élet) kialakulásában kulcsszerepet játszik. Az előadás azonban nem csak egy témát fog körbejárni, a James Webb-űrtávcső első 500 napja rögtön számos tudományos áttörést hozott. Az esemény április 13-án lesz, 19:00-tól és az alábbi előadásokra számíthatsz:

  • 18:00 – 18:45 – Miből lesz a rekorder űrtávcső? – a James Webb-sztori. A legérzékenyebb, a legdrágább, a legtovább készülő, a legfontosabb teleszkóp… miben áll a JWST különlegessége? Előadó: Dr. Barna Barnabás (csillagász, SZTE), a Szegedi Csillagvizsgáló előadója
  • 19:00 – 19:50 – A csillagászat új aranykora – eredmények a James Webb Űrtávcső működésének első 500 napjából. A 2021. karácsonyi indítástól az első felvételeken át a korszakalkotó felfedezésekig – nem utolsó sorban, szegedi eredményekkel! Előadó: Dr. Szalai Tamás (csillagász, SZTE), aki sikeres távcsőidő-pályázatai révén maga is többször használhatta már a JWST-t.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb