Közélet

Befutott szerkesztőségünkhöz a városrész képviselőjének válasza: kiderült, mi lesz a sorsa a Mátyás téren épülő sétány útját keresztező fáknak

Mint korábban megírtuk, bazaltkő sétányt építenek a szegedi Mátyás templom melletti téren. A beruházás megvalósítása azonban hagy némi kételyt a szemlélődőkben, ahogy írta korábban szerkesztőségünknek Olvasónk. Mint mondta, a munkaterületen jól látszik, hogy a kiásott területet komoly vastagságú fagyökerek keresztezik. Ezeknek a gyökereknek az átvágása nagy valószínűséggel a több évtizedes fasor pusztulását hozza majd. Az ügyben megkérdeztük a városrész önkormányzati képviselőjét, Kovács Tamást, aki válaszlevelében elmondta, annak érdekében, hogy a fák gyökérzetei ne sérüljenek és az ösvény se mozduljon el, egy úgynevezett talajszöges, nem látható és kis mélységet igénylő szegély kerül elhelyezésre az ösvény hosszanti oldalai mentén. 

Javában folyik a munka az alsóvárosi Mátyás templom melletti téren. Mint Olvasónk jelezte, a munkaterületen jól látszik, hogy a kiásott területet komoly vastagságú fagyökerek keresztezik. Ezeknek a gyökereknek az átvágása nagy valószínűséggel a több évtizedes fasor pusztulását hozza majd. Olvasónk szerint, ha pedig nem vágják át a gyökereket, akkor az mindig fel fogja nyomni a sétány kövezetét. 

Az ügyben megkérdeztük a városrész önkormányzati képviselőjét, Kovács Tamást, aki válaszlevelében elmondta, hogy a kijelölt nyomvonal egy rövid szakaszának feltárásakor tapasztalta a kivitelező, hogy a fa gyökerei a talaj szintjéhez viszonylag közel húzódnak. A kivitelező előbbi észlelésekor helyszíni egyeztetést kért, melyen a műszaki ellenőr, a Polgármesteri Hivatal és a KHT munkatársai is jelen voltak.

MEGVAN A MEGOLDÁS

“A műszaki bejárás alkalmával arra kértük a kivitelezőt, hogy gépi munka helyett kézi erővel tisztítsa meg a gyökérzetet, majd egy úgy nevezett iszapolási eljárással helyezze azokat homokágyba. A homok ágyazat kialakítása után geotextíliával is védje be a gyökérzetet mielőtt a sétány alapjául szolgáló könnyített rétegrendhez hozzákezdene. Annak érdekében, hogy a fák gyökérzetei ne sérüljenek és az ösvény se mozduljon el, egy úgynevezett talajszöges, nem látható és kis mélységet igénylő szegély kerül elhelyezésre az ösvény hosszanti oldalai mentén. Az előbb ismertetett megoldással meg tudunk felelni az örökségvédelem és országos tervtanács által jóváhagyott terveknek és a gyökérzet sérülése is elkerülhető” – írta Kovács Tamás.

A LAKOSOK KÉRÉSÉRE TISZAFA HELYETT KORALLBERKENYÉT ÜLTETNEK

A képviselő arra is kitért, hogy hozzá is érkeztek lakossági jelzések az eredetileg tervezett Tiszafa cserjék telepítésével kapcsolatban, annak bogyós termése miatt. “Az Alsóvárosi lakosok kérését megfogadva egyeztettem a tervezővel, a Polgármesteri Hivatal valamint a KHT munkatársaival, mely alapján az eredetileg tervezett 188 db Tiszafa helyett egy sokkal nívósabb cserjét választva, 376 db törpe Korallberkenye ültetésére kértük fel a kivitelezőt” – árulta el a képviselő. 

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb