Közélet

Országos szinten is egyedi beltéri kiállítás nyílt Mórahalmon, a honvédelmi miniszter nyitotta meg

A szomszédunkban dúló háború miatt kötelességünk megőrizni a békét, a józan ítélőképességünket és higgadtságunkat – jelentette ki a honvédelmi miniszter kedden Mórahalmon. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Az első világháború – alulnézetből című kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott, manapság is egy olyan katasztrófa fenyeget újra, amely nem elképzelhetetlen, hogy olyan méretűvé válhat, amilyen az első világháború volt.

Azt is kiemelte, hogy a békéhez olyan erő kell, amit a magyar honvédséggel együtt épül, és ami a “lelkünkből fakad az ilyen kiállítások hatására”. A honvédelmi miniszter arra figyelmeztetett, “távol kell tartanunk magunkat azoktól a néha névtelen nagy hatalmú politikusoktól, akik most fegyvert és háborút kiáltanak”.

EGYEDI KIÁLLÍTÁS NYÍLT

Országos szinten is egyedi beltéri kiállítás nyílt meg az Ezer Év Parkjában Mórahalmon. A közel 500 relikvia és műtárgy olyan részletgazdag módon tárja elénk az első világháborút, amelyet ez idáig nem lehetett látni. A gyűjtemény egyes tartalmai felbecsülhetetlen értékűek, érzékletesen bemutatják, hogy a hétköznapi ember szemszögéből, azaz alulnézetből milyen is volt az első nagy világégés. A tárlaton láthatóak tüzérségi aknák, fegyverek, kitüntetések, csapatjelvények, tiszti levelek a szibériai hadifogságból, magyar katonai emlékek a távoli Szamarkandból, hadirokkantak által készített alkotások, vagy például a József főherceg aláírásával ellátott levél is.

Fotók: Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb