Kikapcs

Koncerttel, kiállítással és városunk kulturális intézményeinek kulisszatitkaival érkezik májusban a Szegedi Összművészeti Fesztivál, ahol bemutatkoznak a Sófi Alapítvány tehetségei

2023. december 13-án a Nemzeti Táncszínházban adták át az 5. Art is Business Díjakat azon vállalati , művészeti és mecénás szereplőknek, akik kiemelkedő együttműködéseket hoztak létre az elmúlt időszakban. Nagy büszkeségünkre, az Art is Business Díj Forprofit mecénás kategóriájának nyertese Sófi József, a Szegedi Tehetségekért Közhasznú Alapítvány létrehozója lett. Ezt az örömet és a koronavírus miatt kicsit megcsúszva, az Alapítvány 20 éves jubileumát ünnepli Szeged egy kétnapos rendezvénnyel és a legkiválóbb Sófi ösztöndíjas művészek részvételével. A Szegedi Összművészeti Fesztiválról és az Alapítvány tevékenységéről Sófi Józseffel és az eseményt szervező Szives Márton ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.

Koncert, kiállítás és egy egész napos program várja az érdeklődőket az Art is Business Egyesület (Budapest), az SZTE Sófi Alapítvány és Szives Márton ütőhangszeres művész által közösen szervezett Szegedi Összművészeti Fesztiválon, amely 2024. május 10–28. között kerül megrendezésre. Céljuk, hogy a lehetőséget és jó példát nyújtsanak a térségi céges és művészeti szereplők együttműködésének és a hazai céges mecenatúra felépülésének.

SÓFI JÓZSEF MÁR 23 ÉVE TÁMOGATJA AZ SZTE KIMAGASLÓAN TEHETSÉGES HALLGATÓIT

Sófi József, az alapítvány alapítója 1990-ben szerzett molekuláris biológus és biotechnológus diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán. A diploma megszerzése után rákos megbetegedések gyógyításával szeretett volna foglalkozni, azonban el kellett hagynia a kutatói pályát, azért, hogy rokkantnyugdíjas és beteg szüleit támogatni tudja. Sófi József, személyes sorsából kiindulva, immáron huszonhárom éve, 2001. január 2-án létrehozta a Sófi József a Szegedi Tehetségekért közhasznú alapítványt, amely ösztöndíjakkal támogatja a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit.

2024-BEN TÖBB MINT 2600 TEHETSÉG TÁMOGATÁSA FOLYIK ÉS A LÉTSZÁM MINDEN ÉVBEN NÖVEKSZIK

Az alapító fontos társadalmi ügynek tekinti, hogy a tehetséges diákok ne kerüljenek olyan helyzetbe, amilyenbe ő került. Az alapítvány azóta nagyon sok fiatal tudóst karolt fel, segített nekik a pályájuk elindításában, nem csak anyagilag, hanem lehetőségekkel, kapcsolati tőkével és megannyi inspirációval, amelyet egy fiatal csak egy tudós közösségben kaphat meg, sajátíthat el. Sófi József, mint beszélgetésünk során elárulta, az Alapítványon keresztül például a zeneművész hallgatók számára több mint 260 koncertet szervezett az elmúlt 23 év során, többek között Budapesten, a Művészetek Palotájában, a képzőművészetek terén kiemelkedő szegedi tehetségek számára pedig több mint 120 kiállítást szervezett, köztük például Cambridge-ben, a Williams Art Galériában is bemutatkozhattak támogatottjai.

2024-ben több mint 2600 tehetség támogatása folyik, amely létszám minden évben növekszik az új pályázók csatlakozásával. A Szegedi Tudományegyetem Sófi Alapítvány ösztöndíjait az egyetem mind a 12 Karának, mindegyik hallgatója megpályázhatja.

SZIVES MÁRTON, AZ SZTE KORÁBBI SÓFI-ÖSZTÖNDÍJAS HALLGATÓJA TERJESZTETTE FEL AZ ALAPÍTÓT A DÍJRA

Mint Szives Márton MMA ösztöndíjas, Pro Arte Aranyérmes előadóművész, beszélgetésünk során elmondta, ő is egyike a Sófi Alapítvány ösztöndíjasainak. Pályája indulásában ezért nagyon sokat köszönhet Sófi József mecénás tevékenységének, így feltett célja, hogy az Alapítvány munkásságát támogassa és segítse. Ezért 2023-ban felterjesztette Sófi Józsefet az Art is Business Díjra, amit az alapító el is nyert a forprofit mecénás kategóriában.

EGY PERCIG SEM VOLT KÉRDÉS, HOGY SÓFI JÓZSEF ÉRDEMES A DÍJRA

“Úgy gondolom, hogy a Sófi Alapítvány 23 év alatt végzett mecénási tevékenysége megérdemel egy elismerést, ezért felterjesztettem az Art is Business Díjra, amely országosan azokat támogatja különböző szekciókban, akik kiemelkedőek a különböző támogatásokban a mecenatúra terén. Tavaly a Forprofit mecénás kategóriában Sófi József olyan fölénnyel nyerte el a díjat, hogy fel is hívott az Art is Business Egyesület, hogy egy percig sem volt kérdés a zsűriben, hogy Sófi József megkapja -e az elismerést” – árulta el Szives Márton.

“EZT A DÍJAT AZ ALAPÍTVÁNY KÖZÖS SIKERÉNEK TARTOM”

“Ezt a díjat, ahogy minden elismerést az Alapítvány közös sikerének tekintem” – árulta el Sófi József. Mint mondta, komoly tervei vannak a jövő tekintetében is, nagyon sok fejlesztést szeretne létrehozni, hogy minél több tehetséges SZTE-s hallgatót segíthessen pályáján. Ezeknek a hallgatóknak egy részével pedig mi is találkozhatunk május 10-11-én a Szegedi Összművészeti Fesztivál keretében.

A SÓFI-ÖSZTÖNDÍJASOK ÜNNEPI KONCERTJÉVEL INDUL A RENDEZVÉNY

Május 10-én, pénteken 19 órakor a Sófi-ösztöndíjasok ünnepi koncertjével várják a meghívottakat és az érdeklődőket a Fricsay-teremben. Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar felújított koncerttermében a színes koncerten Sófi Alapítvány mára országosan elismert zenészei lépnek fel.

  • Szives Márton és Mucsi Gergő Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasai, ütőhangszeres művészek a marimba-irodalom vérpezsdítő műveivel érkeznek.
  • Kalmár Zoltán harsonaművész Dubrovay László szólójával lép színpadra,
  • míg a Solis Consort régizenei együttes történetet mesél el: kasztíliai udvarokba látogatunk, s meghallgatjuk, hogy ott milyen mindennapi intrikákról pletykáltak négyszáz évvel ezelőtt.

EGÉSZ NAPOS VÁROSI SÉTA SZÍNESÍTI A PROGRAMOT

Május 11-én, szombaton egy egész napos programra kalauzol el bennünket Balogh Máté és az Art is Business csapata, mely során először egy nyolc megállós városi sétára invitálják az érdeklődőket. A 11 órakor induló sétán bepillanthatunk

  • a Szegedi Nemzeti Színház,
  • a Szegedi Szimfonikus Zenekar,
  • a REÖK-palota,
  • az SZTE Rektori Épület,
  • a Szegedi Szabadtéri Játékok
  • és az SZTE BBMK működése mögé.

MEGNYÍLIK A SÓFI ALAPÍTVÁNY KÉPZŐMŰVÉSZ TÁMOGATOTTJAINAK KIÁLLÍTÁSA

Ezt követően 14:00-kor a Sófi Alapítvány képzőművészeti támogatottjai (Deák Zsuzsanna üvegművész, Tóth Alisa grafikusművész, Csákány Lóránt fotóművész, Vinkó Leó festőművész) kiállítását nyitja meg dr. Nátyi Róbert, az SZTE BBMK dékánja. A tárlat május 28-ig nyitva áll a közönség előtt.

A KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS CÉLJA A MŰVÉSZETI ÉLET ÉS AZ ÜZLETI SZFÉRA EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE

A megnyitót követően 16 órától kerekasztal-beszélgetés veszi kezdetét a meghívott művészeti és céges vezetőkkel. Az esemény témája a művészeti élet és az üzleti szféra együttműködése, a művészek támogatása, valamint a személyes kapcsolatok kialakítása. Az Összművészeti Fesztivál célja a művészeti élet és az üzleti szféra együttműködésének elősegítése a művészek támogatása érdekében. Budapesti és szegedi üzletemberek, mecénások lesznek a fesztivál vendégei.

“Arról fogunk beszélgetni, hogy Szeged, hogyan tud bele kapcsolódni az országos mecenatúrába, mert most már látjuk azt művészeti szinten is, hogy a cégeknek szükségük van arra, hogy ne csak cégkultúrát építsenek ki maguk körül, hanem művészeti kultúrát is, akár támogatóként is” – mondta el Szives Márton. Hozzátette, a Szegedi Összművészeti Fesztivál programjai megtalálhatóak az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat programjai között is.  

Az eseményről bővebb infókat ITT találsz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb