Mindenmás

Best of MÁV: egymással szemben haladt két vonat, majdnem tragédia lett belőle

Majdnem tömegszerencsétlenség történt a forgalmista figyelmetlensége miatt a Szegedtől 200 kilométerre lévő Selyp és Apc-Zagyvaszántó között. Mint a HEOL nevű portál írta, gyakorlatilag annyi történt, hogy a baki miatt egy sínpályán haladt egymással szemben két vonat, a fedélzetükön összesen 35 utassal. A hiba felismerését követően az egyik szerelvény üzemi fékezéssel, a másik pedig gyorsfékezéssel állt meg a sínpályán, mindössze nyolcszáz méternyi távolságról farkasszemet nézve egymással.

Az eset 2023. május 25-én kora délután történt, aktualitást egy friss, ügyészi döntés adott neki. A mulasztást elkövető, több évtizedes munkaviszonya alatt súlyos hibát először vétő, majd a balesetet végül elhárító forgalmi szolgálattevővel szemben az Egri Járási Ügyészség a büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről hozott határozatot a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt indult bűnügyben – nyilatkozta Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

A hiba miatt egymással szemben haladt két vonat egy darabig.

Mint az ügyészségi határozat írta, aznap kora délután a menetrend szerint két olyan személyvonat közlekedett az adott pályaszakaszon, melyeknek Apc-Zagyvaszántó állomáson volt a betervezett keresztezése. Az egyik szerelvény azonban késett, ezért az érintett vasútállomás forgalmi szolgálattevője úgy ítélte meg, hogy inkább Selypen kellene bevárniuk és elkerülniük egymást, mivel az az állomás is több sínpárral rendelkezik.

A fentieknek megfelelően a Szurdokpüspökiből érkező vonat egy perccel fél négy előtt – szabályos engedélykérést követően – kiindult Apc- Zagyvaszántó állomásról Selyp felé. Néhány másodperccel ezt követően azonban a forgalomirányító is elengedte a másik vonatot a selypi vasútállomásról Apc irányába anélkül, hogy erre az előírások szerinti előzetes engedéllyel rendelkezett volna. Szerencsére a figyelmetlen forgalmi szolgálattevő hamar rájött, hogy hibázott, így még intézkedni tudott az egy vágányon egymással szemben több mint 60 km/óra sebességgel haladó szerelvények megállítása iránt.

Az egyik vonat üzemi fékezéssel, a másik pedig gyorsfékezéssel állt meg a sínpályán, mintegy nyolcszáz méternyi távolságra egymással szemben

– részletezte az esetet a sajtószóvivő ügyész.

Mint az ügyészség közleményét idéző portál írta, a gyanúsított azzal, hogy a tőle elvárható körültekintést elmulasztotta, megszegte a vasúti közlekedés szabályait, egyben mások életét, illetve testi épségét is veszélynek tette ki. Az esemény következtében aznap hat személyszállító vonat részlegesen elmaradt, további öt összesen 232 percet késett, a vasúttársaságnak pedig több mint 300.000 Ft hálózat-hozzáférési díj kiesése keletkezett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb