Közélet

Közbelép a kormány? Nagy Márton berendelte a Mol vezetőit az üzemanyagárak miatt

“Úgy látjuk, van egy elcsúszás a korábbi megállapodásunkban, ezért a hét második felére behívtam a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetséget egyeztetésre” – mondta az Index kérdéseire Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azzal kapcsolatban, hogy szerdától ismét emelkednek az üzemanyagárak, pedig korábban a kormány egyezségre jutott a szövetséggel, aminek értelmében az áraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk.

ELCSÚSZÁS VAN

Hétfőn Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Lakner Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgatója ismertette az állami vállalat tavalyi eredményét. Nagy Márton előadását követően lehetőség volt a kérdéseket feltenni, itt került szóba az üzemanyagok árának alakulása, hiszen szerdától ismét emelkednek.

Nagy Márton most ezzel kapcsolatos kérdésekre leszögezte, arról tud beszámolni, hogy volt egy megegyezésük a Magyar Ásványolaj Szövetséggel. “Most úgy látjuk, van itt egy elcsúszás. Ezért a hét második felére behívtam egyeztetésre a Molt és a Magyar Ásványolaj Szövetséget, hogy a korábbi megállapodásunkat hogyan képzelik el. A további lépés ennek a beszélgetésnek a következménye, függvénye lesz” – mondta a miniszter.

NEM CSAK A PIAC HATÁROZZA MEG AZ ÁRAKAT

Arra a kérdésre, hogy miért kell nyomást helyezni az üzemanyagárakra, miért nem hagyja a kormány, hogy azt a piac határozza meg, Nagy Márton aláhúzta, hogy az üzemanyagárak nem csak az urali típusú olajárakat követik le. „Van benne profittartalom és sok más elem. Amikor tárgyalunk, akkor ezeket a tényezőket – többek között a profit marzsokat – vizsgáljuk, hogy indokolt-e. És ezek más szomszédos országokban hogyan alakulnak”.

A MEGÁLLAPODÁSBAN FOGLALTAKKAL ELLENTÉTBEN A RÉGIÓS KÖZÉPMEZŐNYBŐL ELCSÚSZTAK AZ ÁRAK

Nagy Márton szerint érdemes folyamatosan összehasonlítani és vizsgálni a régiós árakhoz a hazai üzemanyagárakat és annak profittartalmát. A minisztériumban úgy látják, hogy a megállapodásban foglaltakkal ellentétben a régiós középmezőnyből elcsúsztak az árak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb