Közélet

Mától tilos vendégmunkásokat foglalkoztatni az állami szektorban

Megjelent a kormány rendelete a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáról, amely megtiltja a vendégmunkások foglalkoztatását az állami, költségvetési szerveknél, állami irányítás alatt álló cégeknél. A kormány által kijelölt személy nyomós indok esetén mentesítést adhat a tilalom alól.

ORBÁN VIKTOR ÍRTA ALÁ

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány rendelete a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás alapján történő engedélyezéséről, az engedélyezési kötelezettség alóli mentességről, a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának az összevont kérelmezési eljárásban való szakhatósági közreműködéséről, valamint a Magyarországon engedélymentesen foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának bejelentéséről, és a munkabér megtérítéséről szóló tavalyi rendelet módosításáról.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett új szabály alapján az állami, költségvetési szerveknél, állami irányítás alatt álló cégeknél megtiltják a vendégmunkások foglalkoztatását, azt a jövőben csak kivételes esetben engedélyezik.

AZ ÚJ SZABÁLY TEHÁT MEGTILTJA A VENDÉGMUNKÁSOK FOGLALKOZTATÁSÁT AZ ÁLLAMI, KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEKNÉL

Mint kiderült, Magyarország területén beruházás megvalósítása céljából kiállított munkavállalási célú tartózkodási engedély, foglalkoztatási célú tartózkodási engedély, vendégmunkás-tartózkodási engedély alapján történő munkavállalás céljából vendégmunkással nem hozhat létre foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt a kormány, kormánytag irányítása, felügyelete alá tartozó költségvetési szerv, a költségvetési szerv irányítása, felügyelete alatt álló, az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv, olyan gazdasági társaság, amely felett az állam közvetlen vagy közvetett többségi befolyással rendelkezik, költségvetési szerv tulajdonosi joggyakorlása alatt áll.

CSAK AZ ÚJONNAN ÉRKEZŐKRE VONATKOZIK AZ ÚJ SZABÁLY

Ugyanakkor a kormány által kijelölt személy a tilalom alól mentesítést adhat nyomós indok esetén pl. az állam közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságoknak. A módosítás mától hatályos, ami azért fontos, mert a szigorítás nem érinti a korábban létrehozott foglalkoztatásra irányuló jogviszonyokat, vagyis azokat a munkavállalókat, akiket az új szabály bevezetése előtt szerződtettek – írja a 24.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb