Közélet

Meglepetés: meghosszabbították a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon

Szerdán további 180 nappal meghosszabbította az Országgyűlés az Ukrajnában dúló háború miatt fennálló veszélyhelyzetet. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslatra 135 képviselő igennel, 47 nemmel szavazott.

Magyarország már több mint négy éve folyamatos veszélyhelyzetben él, és a különleges jogrend egyebek mellett felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy a törvényhozást megkerülve, rendeleteken keresztül hozzon intézkedéseket.

2020 TAVASZÁN VOLT AZ ELSŐ VESZÉLYHELYZET

Az első veszélyhelyzetet 2020 tavaszán, március 11-én a koronavírus miatt rendelték: a járványügyi veszélyhelyzet többszöri módosítással 2022 júniusáig volt érvényben. Ám mire hatályát vesztette volna, Orbán Viktor 2022 májusában már bejelentette a háborús veszélyhelyzet kezdetét, amely legkorábban idén ősszel, november 19-én múlhat el. Ha ez nem volna elég, hazánkat immár nyolcadik éve a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet is sújtja. Az erről szóló rendeletet legutóbb idén márciusban hosszabbították meg, és legkorábban 2024. szeptember 7-én vesztheti hatályát.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb