Közélet

A bíróság döntött Szabó Bálint mandátumáról, mutatjuk, képviselő maradhat-e Szegeden

Zárt ülésen, méltatlansági eljárás során, egyhangú döntéssel megszüntették Szabó Bálint képviselő megbízatását – írtuk meg még tavaly szeptemberben, amikor bejelentette Botka László. Most kiderült, hogy a Pécsi Törvényszék a Közgyűlés javára döntött, így tényleg megszűnt Szabó Bálint mandátuma.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt jogerősen másfél év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta. Az ítélet szerint 2022. szeptember 21-én a képviselő a közlekedési szabályokat megszegve csatlakozott egy védett személyt szállító konvojhoz, majd erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök munkáját. Ezt követően egy demonstráción a rendőrségi intézkedést feltartva másokban riadalmat, megbotránkozást keltet.

JOGERŐS DÖNTÉS SZÜLETETT

Akkor a képviselő nem, de a bíróság hivatalból értesítette az önkormányzatot, a jogszabályok alapján a képviselő-testületnek pedig kötelezettsége volt a méltatlanság megállapítása. Ez ellen lebbezett fel Szabó Bálint, ám az ügyben kijelölt Pécsi Törvényszék döntése alapján Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése törvényszerűen és szabályszerűen járt el, amikor megszüntette a képviselő mandátumát. A bírósági végzés jogerőre emelkedett – közölte a szegedi önkormányzat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb