Mindenmás

Lesújtó számok: brutál sok lakástűz volt három hónap alatt Csongrád-Csanádban, két ember meg is halt

2024 első negyedévében összesen hetven alkalommal riasztották lakástűzhöz a Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltókat. A tűzesetekben két ember vesztette az életét, tízen pedig megsérültek – derül ki a katasztrófavédelem össesítőjéből.

Mint kiemelték, 2024-ben eddig a lakástüzek eloltásához összesen 124 tűzoltójárműre volt szüksége a vármegyei tűzoltóegységeknek. A tűzesetekben 672 négyzetméternyi épített terület égett le. 

A LEGTÖBB TŰZ A KONYHÁKBAN ÜTÖTT KI

A vármegye településein összesen nyolc olyan eset volt, ahol a tűz a kéményből indult. A tüzesetek tizenhat százalékában a konyhában, tizenegy százalékában a hálószobában, hat százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. Az első negyedév lakástüzeinek tíz százalékában felhalmozott lomok égtek, vagy a kertben égetett szemétről terjedtek át a lángok az épületre. 

KÉT HELYEN SZÁNDÉKOS LEHETETT A TŰZOKOZÁS

A vármegyei katasztrófavédelem idén eddig öt esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, két helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, két épületnél pedig a felmelegedett gázpalackok is nehezítették az oltást. 

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. 

32 ALKALOMMAL VONULTAK SZÉN-MONOXID MIATT

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 32 alkalommal riasztották vármegyénk tűzoltóit. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, a lakásokban működő szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően. Felhívták a figyelmet arra, hogy akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb