Szegedi Arcok

Csupán pár percen múlott az életük: heten, köztük három kisgyerek volt bent az égő házban a királyhegyesi tűznél, ha Katalin nincs ébren akkor éjjel, lehet ki sem jutnak

“Az egész életünk, mindenünk odaveszett, nem tudom, mi lesz velünk, nem tudom, hogyan fogom túlélni” – kezdte beszélgetésünket elcsukló hangon Duma Katalin, miután múlt hét szerdán tűzvész pusztította el királyhegyesi otthonukat, s váltak egy éjszaka leforgása alatt hontalanná, s teljesen reményvesztetté.

Mint akkor megírtuk, Királyhegyesen, a Jókai utcában csaptak fel a lángok. A mintegy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület teljes terjedelmében égett, a tűz pedig átterjedt a mintegy százhúsz négyzetméter alapterületű lakóház tetőszerkezetére is. Mint kiderült, a polgárőrként dolgozó házaspár élete munkája veszett oda egy szempillantás alatt, akik segítséget szeretnének kérni kilátástalan helyzetükben.

HETEN TARTÓZKODTAK A HÁZBAN AZON A VÉGZETES ÉJSZAKÁN

Katalin és férje még boldogan, családjuk körében töltötte a húsvéti ünnepeket. Örömük nem is lehetett volna teljesebb, hiszen az ünnepekre hazalátogatott Németországból lányuk, a férjével, s három -3, 9 és 11 éves -kisgyermekükkel, akik egyike mozgáskorlátozott. Azon az éjjelen, április 3-án nem sokkal éjfél után, amikor a tragikus tűzvész történt, valamennyien a házban tartózkodtak.

AZ EGYETLEN SZERENCSE A TRAGÉDIÁBAN, HOGY KATALIN MÉG ÉBREN VOLT ÉS AZONNAL ÉSZLELTE A TÜZET

Nem sokon múlott, hogy mindannyian odavesztek – idézte fel a szörnyű éjszakát Katalin. Mint mesélte, már az egész család lefeküdt aludni, egyedül ő volt még ébren, amikor lángra lobbant otthonuk. Még szerencse a szerencsétlenségben, hiszen, ha ő is korábban fekszik le aludni, lehet, egyiküknek sem lett volna esélye kijutni az égő házból, vagy a tűz, vagy a gomolygó, sűrű füst végez velük.

KATALIN MÉG VISSZAROHANT AZ ÉGŐ HÁZBA

Katalin, mint elmesélte, miután mind a heten kirohantak az épületből, még visszarohant az égő házba az irataikért, de már egyedül nem tudott újra kijönni. Őt a veje és az egyik szomszédasszony húzta ki a lángok közül. Nem csoda, hogy sokkos állapotba került, őt a mentők be is vitték Makóra a kórházba. Szerencsére azóta kiengedték, viszont azon a fájdalmon, amit otthonuk elvesztése okozott, egy orvos sem tud segíteni.

A GYEREKEK AZÓTA IS SÍRVA FEL-FELÉBREDNEK ÉJSZAKÁNKÉNT

Mint Katalin elmondta, az egyik kisunokájának megégett az arca és a válla, de szerencsére égési sérülései enyhék, szépen gyógyulgat, viszont az események nagyon megviselték a gyerekeket, azóta is sírva fel-felébrednek éjszakánként. Maga Katalin is többször felriad éjszaka, minden apró zajra belenyillal az érzés, hogy ott van újra a tűzbe borult épületben.

“EGY KIS HÁZRA LENNE SZÜKSÉGÜNK, HOGY ÚJRA LEGYEN OTTHONUNK”

“Egy kis házra. Arra lenne szükségünk, hogy újra legyen otthonunk. Azt a házat újraépíteni attól félek, nem tudjuk” – árulta el könnyek között Katalin. Mint mondta, lányáék a nyáron terveznek hazaköltözni Németországból. Vettek is már egy kis felújításra szoruló házat, most ott húzzák meg magukat mind a heten. Ez nem sok, részletezte Katalin, kicsit szűkösen is vannak, de legalább fedél van a fejük felett.

AZ ÚJRAKEZDÉSHEZ KÉRIK A JÓSZÁNDÉKÚ ÉS SEGÍTENI TUDÓ EMBEREK TÁMOGATÁSÁT

Jelenleg még nem tudni, mi okozta a tüzet, azt a szakemberek jelenleg is vizsgálják. Sajnos a házon nem volt biztosítása a családnak. A tetőszerkezet rendbetételéhez, illetve a lakhatóvá tételhez kérnek segítséget, anyagi támogatást, de bármilyen adományt szívesen fogadnak, ruhákat, élelmiszert, háztartási eszközöket, bármit, ami segíthet számukra az újrakezdésben.

Adományokat a következő számlaszámra fogadnak:

  • K&H
  • Duma Katalin
  • 10402829-86768766-85901001

Közleményben “tűzeset miatt” címszót kell feltüntetni. Minden segítséget köszönettel, és hálás szívvel fogadnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb