Közélet

Nem sok jót remélhetünk, ha nem jön az eső: egyre súlyosabb aszályra figyelmeztetnek a szakemberek a Dél-Alföldön

Az ágazati szereplők becslései szerint mintegy 100 milliméter csapadék hiányzik az Alföld déli régiójából. A leginkább érintett területek közé tartoznak a Csongrád-Csanád és Békés vármegyében, valamint a közelükben fekvő területek, de helyenként az ország más részein is aggasztó kezd lenni a már hetek óta halmozódó csapadékhiány, derül ki az Agrárszektor cikkéből.

Mint írták, a probléma azért is rossz hír, mert az ugyan szokatlanul enyhe, de kellően csapadékos ősz és tél folyamán sok termelőben élhetett a remény, hogy a talajnedvesség kielégítő szintet ér el, amely jó alapot teremthet a 2024-es év szántóföldi eredményeihez. 

NAGY SZÜKSÉG LENNE AZ ESŐRE

Az időnként érkező esős hullámokból rendre kimaradó Dél-Alföldi régióban mára újra az aszály veszélye fenyeget. Egyelőre mindez az őszi vetésű kalászosok bokrosodásában okoz gondokat, de nem kedvez a tavaszi vetésű növények, így a kukorica és a napraforgó vetésének, illetve terméskilátásainak sem. A héten várható lehűlés ugyan hoz némi csapadékot, de az előrejelzések szerint ez aligha lesz elegendő mennyiségű, és korántsem biztos, hogy a nyugatról érkező esőfelhők eljutnak az Alföldig. Ha lesz is eső, annak feltehetőleg ismét inkább a dunántúli termelők örülhetnek. Ha mégis szerencsés lesz a Dél-Alföld, és kellő mennyiségű csapadékot kap, akkor a kalászosok gyorsan új erőre kaphatnak.

Ha azonban tartósnak bizonyul a szárazság, akkor előfordulhat, hogy a csapadék szempontjából megnyugtató tél után idén újra aszálykárokkal kell szembenézniük a gazdáknak térségünkben.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb