Szegedi ArcokVideo365

Ajándék virágmagok, robotikaterem-átadó: jövőnk sarokköveiről szerzett új ismereteket 22 gyakorlóintézmény 150 pedagógusa Szegeden

Április 12-13. között, pénteken és szombaton, nagyszabású rendezvénynek adott otthont Szeged. Ekkor rendezték meg ugyanis városunkban a Vezetőtanítók és -tanárok XV. országos módszertani konferenciáját a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületében. Nem utolsó sorban a rendezvény részeként átadták az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola várva várt robotikatermét is. A nap eseményeit, s azokat a fontos tapasztalatokat, amelyeket útravalóul a résztvevő pedagógusok magukkal tudtak vinni, Dr. Zsigriné Dr. Sejtes Györgyi, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője foglalta össze számunkra.

A konferencia az SZTE JGYPK 150 éve a pedagógusképzésért rendezvénysorozatához csatlakozott. A rendezvényen 22 gyakorlóintézmény 150 pedagógusa vett részt. Négy plenáris előadás hangzott el, valamint 16 szekcióban 82 jógyakorlatot mutattak be a pedagógusok. A konferencia “A gyakorlóiskolák a digitális modernizáció és a fenntartható fejlődés útján” tematika mentén a pedagógusjelöltek gyakorlati képzéséhez kapcsolódva a digitális kompetencia fejlesztésének gyakorlati megvalósítási lehetőségeit járta körül, valamint a fenntartható fejlődés témaköréhez mutatott jó gyakorlatokat.

A GYAKORLATBAN IS ALKALMAZHATÓ TUDÁSRA TEHETTEK SZERT A RÉSZTVEVŐ PEDAGÓGUSOK

“A mai napon az volt a célunk, hogy minél több plenáris előadást hallgassanak meg a kollégák, hogy a gyakorlatban is alkalmazható tudást kapjanak. Szó esett arról például, hogyan zajlanak a diagnosztikus mérések a digitalizáció segítségével, hogyan juthatnak ingyenes, akkreditált pedagógus továbbképzésekhez a kollégák, vagy, hogy a Szegedi Tudományegyetem milyen digitális fejlesztéseket végez, valamint a program keretében a Vodafone Alapítvány robotikatermet adott át a Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolának” – avatott be bennünket a részletekbe Dr. Zsigriné Dr. Sejtes Györgyi.

A ROBOTIKATEREM ÁLTAL NYÚJTOTT LEHETŐSÉG RÉVÉN TÖBB KÉSZSÉGÜK IS FEJLESZTHETŐ A GYEREKEKNEK

Özvegy Judit, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára a robotikaterem átadójával kapcsolatban elmondta, olyan eszközöket kaptak most, amelyek nemcsak a robotok építéséhez, illetve programozásához nyújtanak a gyerekek számára segítséget, hanem olyan eszközöket is, amelyek az algoritmikus gondolkodásuk, valamint a matematikai készségek fejlesztésében, nem utolsó sorban pedig az önálló tanulásban is segíti őket.

“ÜLTESS VIRÁGOT, TEDD SZEBBÉ A VILÁGOT”

A konferencia során, mint ahogy Dr. Zsigriné Dr. Sejtes Györgyi elárulta a digitalizáció mellett a fenntartható fejlődés is hangsúlyos szerepet kapott. “A konferencia résztvevői egy kis zacskóban virágmagot kaptak, amire azt a szöveget írtuk, hogy “ültess virágot, tedd szebbé a világot”. Így a pedagógusok, ha hazamennek, elültethetik azokat, ezzel is szebbé varázsolva, zöldítve az iskolájuk környezetét. Azt gondolom, ha a konferenciáról mindenki csak egy jó gyakorlatot visz haza magával, akkor már megérte. Én magyar tanárként, már többet is tettem a tarsolyomba” – zárta gondolatait az intézményvezető.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb