Mindenmás

Első helyen végzett az SZTE Magyarországon a QS friss rangsorában a gyógyszerészet és a gyógyszertudományok területén

A Szegedi Tudományegyetem, amely évek óta Magyarország legjobb egyeteme a Quacquarelli Symonds (QS) összegyetemi világrangsorában, kiválóan szerepelt a brit rangsorkészítő frissen megjelent tudomány- és szakterületi listáin. A 2024. április 10-én nyilvánosságra hozott eredmények alapján az SZTE holtversenyben első helyen végzett a gyógyszerészet és gyógyszertudományok területén magyar viszonylatban. Emellett új tudományterületi listára is felkerült, és több kategóriában stabilan őrzi pozícióját mind a hazai, mind a globális mezőnyben.

Mint az egyetemtől megtudtuk, több tudomány- és szakterületen is kiváló eredményt ért el a Szegedi Tudományegyetem a QS World University Rankings by Subject legfrissebb kiadásában. A világ egyik legelismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége az idei felmérésében közel 5000 felsőoktatási intézményt vizsgált, ezek közül végül 1559 került be az 5 tágabb tudományterületi kategóriában és 55 szűkebb szakterületen készített rangsorokba.

50 HELLYEL ELŐRÉBB LÉPTEK

A legjobb eredményt az SZTE a gyógyszerészet és gyógyszertudományok szakterületén szerezte: holtversenyben első helyen végzett Magyarországon, sőt a nemzetközi mezőnyben 50 hellyel előrébb lépett, így a 251-300. helyre került idén. A listában mindössze két magyar egyetem szerepel. Az élet- és orvostudományok tudományterületi kategóriában a tavalyi helyezését megőrizve 401-450. helyen végzett az SZTE, ezzel Magyarországon holtversenyes második helyet szerzett. Ebben a kategóriában a gyógyszerészet és gyógyszertudományok mellett más szakterületi listákban is jól szerepelt az egyetem:

  • az orvostudományok szakterületi rangsorban szintén megtartotta korábbi helyezését, a 301-350. helyen végzett,
  • a biológiai tudományok szakterületen a 451–500. helyet őrizte meg. Mindkét helyezés második helyet jelent a magyar mezőnyben.

A MŰVÉSZETEK ÉS BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYOK TERÜLETÉN IS REMEK HELYET FOGLAL EL A SZTE

A Szegedi Tudományegyetem sokrétű szakmai kiválóságát és elismertségét igazolja, hogy idén a művészetek és bölcsészettudományok tudományterületi kategóriában is felkerült a QS listájára, a 451-500. helyen, ami hazai viszonylatban második helynek számít. Erre a kiválósági listára is csupán két magyar intézmény került fel.

Az SZTE a természettudományok tudományterületi kategóriában is stabilan őrzi pozícióját, nemzetközi összehasonlításban a 451-500, a magyar egyetemek között a harmadik helyen. E kategórián belül a kémia szakterületi rangsorban – akárcsak tavaly – a 451-500. globális helyezéssel szerepel, a magyarok között másodikként. A Szegedi Tudományegyetem – a mérnöki és műszaki tudományok kategóriájában – a számítástudományok és informatika szakterületi listán is őrzi pozícióját: 601-650. helyezéssel szerepel, ami harmadik helyet jelent a hazai mezőnyben.

SZÁMOS SZEMPONT ALAPJÁN DÖNTÖTTEK

A QS kiválósági listák összeállításakor figyelembe vették – szakterületenként eltérő súlyozással – az akadémiai szféra és a munkáltatók felsőoktatási intézményekről adott értékeléseit, a tudományos munkák idézettségét jellemző két mutatót: az egy publikációra eső idézetek számát és a Hirsch-indexet, valamint a kutatási együttműködések nemzetközi sokszínűségét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb