Szegedi Arcok

Hatalmas gesztus ez Karikó Katalintól! Az SZTE-nek adományozza a Nobel-díjjal járó összeget, új egyetemi díjat alapít (frissítve)

Mint megírtuk, Karikó Katalin ma délelőtt fél 10-kor érkezett meg Szegeden a TIK-hez. Élőben tudósítottunk nektek a helyszínről, jelenleg pedig a díszülés zajlik a városunkban. Itt jelentette be Karikó Katalin, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek adományozza a Nobel-díját, és annak pénzjutalmából új egyetemi díjat alapít.

Mint kiderült, az 500 ezer dollár mellett a Nobel-díj egy hiteles másolatát is az egyetemnek adja. Fendler Judit, az SZTE kancellárja Karikó Katalin nemes gesztusát Széchenyi Istvánéhoz hasonlította, aki 1840-ben 60 000 forintot adományozott a Szegedi Tudományegyetemnek, ami jelentős támogatást jelentett az intézmény számára a fejlődéshez és az infrastrukturális beruházásokhoz.

A Nobel-díj mellé egyébként alapesetben egymillió dolláros jutalom jár, de mivel megosztott Nobel-díjat kapott, így Karikó Katalin 500 ezer dollárra lett jogosult, amely jelenlegi árfolyamon közel 184 millió forintnak felel meg.

FRISSÍTVE: BEMUTATTA A NOBEL-DÍJAT KARIKÓ KATALIN

Az egyetem közleménye szerint az esemény csúcspontján a professzor megmutatta a közönségnek és az online érdeklődőknek a 2023. évi fiziológiai és orvostudományi Nobel-díját. A finom kidolgozású, Alfred Nobel arcképét ábrázoló plakettről elárulta, hogy az 18 karátos aranyból készült. Bejelentette, hogy a Nobel-érme hiteles nemesfém-másolatát alma materének adományozza egy, az Egyetem Nobel-díjasainak életét bemutató kiállításra, és Nobel-díja pénzjutalmából megalapítja a „JATE-Díjat”. A bejelentést hatalmas taps fogadta.

A Karikó Katalin által most alapított „JATE-Díj” a korábbi József Attila Tudományegyetem (JATE), a mai SZTE kiválóságát ismeri el azzal, hogy  ezentúl ezt a díjat minden évben egy-egy, a legkiemelkedőbb eredményt elérő oktató-kutató és  egyetemi hallgató nyerheti el.

Apropó, mutatjuk, hogy érkezett meg Karikó Katalin Szegedre:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb