Mindenmás

Végre! Mától permeteznek, indul a szúnyoglárva-gyérítés Csongrád-Csanádban

Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal – tájékoztatott a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Csongrád-Csanádban 1200 hektáron lesz légi biológiai lárvagyérítés.

Mukics Dániel azt írta, a héten a Tisza mentén és a Tisza-tónál, valamint a Körösök holtágain lépnek fel biológiai módszerrel a lárvák ellen. Ötezer hektárnyi felületen repülőgépről juttatják ki a készítményt – ismertette.

HAMARABB JÖTT A SZEZON

A közlemény szerint a korai tavasz miatt a szokásosnál hamarabb kezdtek a fák lombosodni, ami megnehezíti a biológiai lárvagyérítést. A levegőből kijuttatott folyékony biológiai készítmény jelentős része fennakadna az ártéri erdős területeken lévő fák levelein, ezért granulátumot alkalmaznak. A szilárd halmazállapotú készítmény áthatol a lombozaton, így bekerül a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok március eleje óta országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát. Ez alapján tervezik meg a szúnyoggyérítés menetét. A hetente frissülő program nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán.

MINÉL KEVESEBB A SZÚNYOGLÁRVA, ANNÁL KEVESEBB A SZÚNYOG

Mukics Dániel kiemelte: minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlett szúnyog. Éppen ezért érdemes a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon bennük megállni az esővíz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb