Mindenmás

Szegeden is visszahívják, és kivonják a forgalomból az egyik gyógyszer két gyártási tételét

Kivonják a forgalomból az epilepszia kezelésére szolgáló Keppra 100 mg/ml belsőleg használatos oldat (EU/1/00/146) elnevezésű gyógyszer 23I15 és 23J10 gyártási számú tételeit, és elrendelik a készítmények egészségügyi szolgáltatóktól, valamint betegektől történő visszahívását – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleményében.

A visszahívását az okozza, hogy a gyógyszerrel együtt szállított 3 ml-es adagolófecskendőkön lévő, a térfogat jelölésére szolgáló piros tinta leválik. Az adagolást elősegítő jelölés hiányában a gyógyszert használók a szükséges mennyiséget nem tudják pontosan meghatározni. A közlemény szerint a mérőeszköz funkcionalitásának csökkenése veszélyt jelenthet az epilepsziás betegek számára.

A GYÓGYSZERTÁRAK VISSZAVESZIK

Az NNGYK arra kéri a Keppra 100 mg/ml gyógyszert használókat, hogy fokozottan ellenőrizzék a rendelkezésükre álló termék gyártási számát, és amennyiben a visszahívással érintett készítmény van birtokukban, azt mielőbb vigyék vissza a patikába. A gyógyszertárak biztosítják a termék kicserélését.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb