Közélet

Meglepetés! Bemondta a kormány: elképzelhető, hogy üzemanyagárstop jön Magyarországon

Nincs kizárva, hogy jövő héten a kormány beavatkozik az üzemanyagárakba – válaszolta az Index kérdéseire pénteken a nemzetgazdasági miniszter. A kormány szerdán tárgyalja az esetleges intézkedéseket.

Pénteken derült ki, hogy az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat. A nemzetgazdasági miniszter pénteken az Index kérdéseire leszögezte, hogy a megjelent uniós adatokon alapuló régiós statisztika rendszeres lesz, minden pénteken nyilvánossá teszik.

20-30 FORINTOS AZ ELTÉRÉS

Mint kiderült, a benzinnél nagyjából 20, a gázolajnál 30 forint az átlagos eltérés. Az elmúlt héthez képest szűkült a különbség, de továbbra is magasabb. Nagy Márton aláhúzta, hogy „a korábbi megegyezés nem teljesült, sajnos negatív irányba kilógnak az árak”. A kormány jövő szerdán vizsgálja a kérdést.

“Elgondolkodunk azon, hogy szükséges-e beavatkozni, hogy erősebben nyomatékosítsuk a megállapodást. Hogy miképpen dönt a kormány, abban még türelmet kérek” – emelte ki Nagy Márton, aki szerint a benzinárstop sincs kizárva, amit úgy jellemzett, hogy egy erős szabályozói eszköz. Ugyanakkor az árnak további összetevői is vannak. „Például az árrés, ahol szintén van lehetőség beavatkozásra.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb