Közélet

Orbán Viktor szerint a NATO is csúszik bele a háborúba

Azt jól érzékelik Európában a vezetők és a polgárok is, hogy a világ egy veszélyes hellyé vált, háborús zónává alakul a Közel-Kelet, mindenki attól retteg, hogy a konfliktus más államokra is kiterjedhet, de mindegyik, a világban jelenleg zajló konfliktust másképp kell kezelni – mondta Orbán Viktor a hagyományos péntek reggeli rádióinterjújában pénteken reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című adásában, amiben azt is mondta, hogy „erős két nap” van mögötte.

Orbán a közel-keleti konfliktusról beszélve röviden utalt a hajnali iráni robbanásra, azt mondta, még a magyar hírszerzési információk is ellentmondóak, de szerinte mindenki jobban jár, ha sikerül lenyugtatni a közel-keleti konfliktust, az ukrán háborút viszont másképp kell kezelni, „mert ez egy jelentős konfliktus, itt a szomszédunkban”, mondta.

A NATO IS CSÚSZIK BELE A HÁBORÚBA

Orbán szerint egy fejezete az orosz-ukrán háborúnak lezárult, de szerinte a NATO is csúszik bele a háborúba. „Az a kérdés, hogy ki tudunk-e maradni ebből a háborúból” – mondta, majd újra megerősítette, hogy amíg nemzeti kormány van, addig Magyarország nem vesz részt a háborúban.

„Azért dolgozom minden alkalommal, hogy elkerüljük azt a helyzetet, hogy a Magyarországnak járó pénz Ukrajnában landoljon” – mondta Orbán, aki szerint ezt lehet vétónak nevezni, de szerinte a lehető legkevesebb pénzt kell odaadni Ukrajnának, mert az európai középosztály szenved.

A SZÓLÁSSZABADSÁG EURÓPÁBAN ROSSZ

„A szólásszabadság Európában rossz bőrben van” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a politikusok, az egyetemek és a média egyszínűvé váltak, szerinte olyan „vélemény-úthenger” uralkodik, ami azt eredményezi, hogy két ellenkező politikai irányultságú német újság ugyanazt írja.

Orbán beszélt a Brüsszelben betiltott Natconról is, azt mondta, „nyíltan megfenyegették a szállodásokat, a cateringeseket”. Azt mondta, Brüsszelben elővette a Soros-tervet, amiben szerinte le van írva, hogyan kell szétverni Európát. „Soros György megírta, hogy minden évben be kell hozni egymillió migránst” – mondta Orbán, aki szerint nyilvánvaló politikai szándék van erre Európában.

A MIGRÁCIÓ IS SZÓBA KERÜLT

A migráció kérdésében a kormányfő szerint a „szigorúskodás” nem segít, szerinte az a kulcs, hogy szabad-e egy migránsnak letelepedési engedély nélkül tartózkodni egy országban, szerinte az a fontos, hogy elbírálás közben hol várakozik az, aki le szeretne telepedni – írja a Telex.

A migráció kérdésköre után a riporter a mezőgazdaság kérdésére fordult rá, ezzel kapcsolatban Orbán az ukrán gabonadömpingről kezdett el beszélni. „Ez nekünk is baj, mi ugyan meg tudjuk védeni a saját piacunkat, de azokon a piacokon van a bajunk, ahol eddig eladtuk a gabonát” – mondta, szerinte ez a magyar gazdágnak rossz. Orbán Viktor szerint az ukrán oligarchák és a nagy amerikai cégek nyernek az orosz-ukrán háború miatt kialakult gabonadömpingen.

MENNIE KELL A VEZETÉSNEK

Az unió elmúlt ötéves teljesítményéről azt mondta, hogy szerinte nem az ő „osztályfőnöki értékelésére” van szükség, de több pontot felsorolt, ami miatt szerinte a mostani brüsszeli vezetésnek mennie kell. Azt mondta, szerinte a politika nem egy bonyolult műfaj, de most kampány van, „ilyenkor tölteni kell és lőni, ezért tartunk ma kampánynyitót”. Orbán szerint az európai parlamenti választás tétje, hogy a háborúpártiak vagy a békepártiak nyernek-e.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb