Közélet

Csődhelyzetbe került több település vármegyénkben, a jegyző közösségi oldalán tárta nehézségeiket a nyilvánosság elé

“Sajnálatos módon, Ambrózfalva és Csanádalberti települések önkormányzatai csődhelyzetbe kerültek és rövid időn belül megindítják, meg kell indítaniuk az adósságrendezési eljárást” – írta meg a Promenád, Sarkadi Péter Csanádalberti jegyzőjének közösségi médiában közzétett levelét idézve.

Ambrózfalva és Csanádalberti is csődhelyzetbe került, hamarosan meg kell indítani az adósságrendezési eljárást, sőt, a Csanádalberti Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó másik két településnek, Pitvarosnak és Nagyérnek is súlyos problémákkal kell szembenéznie. Mindezt Csanádalberti, illetve a közös hivatal jegyzője, Sarkadi Péter írta meg Facebook-oldalán.

KERESIK A MEGOLDÁST

Mint a jegyző fogalmazott: “ez a helyzet nem csak sajnálatos, hanem tragikus is, mert kihat az önkormányzatok, az intézményeik, a társulások működésére, a közfoglalkoztatásra, a települések életére. Nem csak a két érintett településre, hanem a közös hivatalt alapító mind a négy településre. A kialakult válságos helyzet megoldását a hivatal minden munkatársa keresi, és – alapvetően a hivatalban maradt pénzügyes kollégák – erejüket meghaladóan dolgoznak azon, hogy a településeknek elkészüljenek a zárszámadási rendeleteit megalapozó számítások, az adósságrendezési eljárás rendben lefolyjon, és a közelgő választással kapcsolatos feladatok is el legyenek végezve, valamint a lehető legkevesebb kárt szenvedje a lakosság”.

KÜLSŐ ELLENŐRZÉSEK MEGÁLLAPÍTOTTÁK, A HIVATAL SZABÁLYOZOTTSÁGA MEGFELELŐ

“Külső ellenőrzések a szabályzataink vizsgálata alapján megállapították, hogy a hivatal szabályozottsága megfelelő. Az ellenőrzést az Állami Számvevőszék, a Kincstár és a Kormányhivatal is elvégezte. Az, hogy a hivatal egyik munkatársa – bár ennek megállapítása az elrendelt, vagy elrendelendő nyomozás feladata – nem a szabályoknak megfelelően végezte a munkáját ez az ő felelősségét alapozza meg. Kollégáim közül tizenegyen kiváló munkát végeznek. Ugyanazon jogszabályok, szabályzatok vonatkoznak ránk. Ha ezeket a normákat valaki meg akarja szegni vagy megszegi, azért ő, az egyén felelős, nem pedig a kollektíva. A vezetői felelősséget pedig ebben az esetben nem jogi felelősségnek érzem, pusztán azon jól bevált tény cáfolatának, hogy alapvető bizalom nélkül nincs értelme csapatban dolgozni. Ez pedig alapvetően hibás hozzáállás. Bízom benne, hogy az elindított eljárás megállapítja, milyen rendszerbeli – nem csak a mi hivatalunkat érintő – hiányosság okozta azt, hogy az adott cselekmény/cselekménysorozat elkövetésére ilyen hosszú időn keresztül nem derült fény” – írta posztjában a jegyző. 

Forrás: promenad24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb