Mindenmás

Napi pakk: végre a napsütésé lesz a főszerep Szegeden! Új kiállítás is nyílik ma, és startol az evezős Európa-bajnokság is a Maty-éren

Startol a csütörtök és egy csomó izgi program lesz ma! Többek között új kiállítás nyílik a Fekete házban, és hivatalosan is elindul az evezős Európa-bajnokság, illetve a kontinentális és parakvalifikációs regatta a Maty-éren. Születésnaposokat is hoztunk, és azt is mutatjuk, milyen időjárásunk lesz ma! Készítsd be a reggeli kávéd, meghoztuk a napi pakkot!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS SZENT MÁRK ÜNNEPE

Nagyon boldog névnapot nektek: Márk, Ányos, Ervin, Hajnácska, Izmael, Kasszandra, Márkus és Niké! Érdekességek:

  • ma van Szent Márk evangelista ünnepe! Albánia és Korfu, Velence városa, valamint az írók, titkárok, jegyzők és az építőmunkások védőszentje. 
  • Ugyancsak ma van a malária ellenes küzdelem világnapja is. Becslések szerint évente egymilliónál több ember, naponta háromezer kisgyermek hal meg ebben a betegségben, a megbetegedések száma pedig évi 350 és 500 millió között ingadozik.
  • 84 éve ezen a napon született Al Pacino amerikai színész, producer, rendező (A Keresztapa trilógia; Az ördög ügyvédje),
  • 60 éve Hank Azaria amerikai színész (Godzilla, Amerika kedvencei, Simpson család),
  • 55 éve pedig Renée Zellweger Oscar-díjas amerikai színésznő (Bridget Jones naplója, Chicago).

NAPOS CSÜTÖRTÖK

Csütörtökön már naposabb idő várható Szegeden. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével többfelé élénk lökések kísérhetik. Hajnalra foltokban pára, köd képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1-2 fok körül alakul, majd délutánra 15 fok köré melegszik a levegő városunkban.

ÚJ KIÁLLÍTÁS A FEKETE HÁZBAN

Két új kiállítás is nyílik ezen a héten a szegedi Fekete házban. Csütörtökön, azaz ma Balázs János, salgótarjáni roma festő különleges alkotásaiból álló kiállítását mutatják be. Pénteken pedig a világ első roma divatstúdiója, a Romani Design gyönyörű ruháit felvonultató tárlat nyitja meg kapuit.

STARTOL AZ EVEZŐS EB SZEGEDEN

Csütörtöktől vasárnapig tart az evezős Európa-bajnokság, illetve a kontinentális és parakvalifikációs regatta a szegedi Maty-éren. A nevezések lezárását követően véglegesítették a programot, így csütörtökön a kvalifikációs előfutamokat 9 órától rendezik és a kontinensbajnokság első napján mindössze egy reményfutamra kerül sor.

A párizsi olimpiát megelőző egyik legfontosabb sportági eseményre 35 ország 540 sportolója érkezik Szegedre, kilenc magyar egység az Eb-érmekért, öt pedig a párizsi kvótáért száll vízre. A magyarok 1932 óta minden olimpián részt vettek evezésben. Magyarország legutóbb 54 éve rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

MENTIK A HALAKAT A VÉRTÓNÁL

“Miért engedik le a Vértóról a vizet? Mi történik szegény halakkal?” – tette fel a kérdést aggódva szerkesztőségünknek Erzsébet olvasónk, aki szerint már csak kacsaúsztatónyi víz van benne, majd Tamás is arra hívta fel a figyelmünket, hogy egyre alacsonyabb a vízállás a helyszínen. Rákérdeztünk a Szegedi Vízműnél, hogy mi történik a Vértónál, mutatjuk, mit válaszoltak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb