Kikapcs

Grandiózus, ingyenes szabadtéri koncerttel ünnepel Szeged, több mint 15 év után csendül fel újra a zenei irodalom egyik legnagyobb alkotása a Széchenyi téren

Grandiózus szabadtéri koncertnek lehetünk részesei május elsején a Széchenyi téren. A városháza előtt 18:30-kor a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus közös, ingyenes, ünnepi koncerttel köszönti Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulóját. A látványos hangverseny részleteiről pénteken Gyüdi Sándor, karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója és Dubóczky Gergely, karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Az ünnepi koncerten nagy jelentőséggel bíró művet hallhat a közönség: Beethoven IX. szimfóniája csendül fel a Széchenyi téren. Mint Gyüdi Sándor elmondta, a választás azért erre a darabra esett, mert a mű Schiller Örömódáját tartalmazó részlete az Európai Unió himnuszává vált.

TÖBB, MINT 15 ÉVE CSENDÜLT FEL UTOLJÁRA A DARAB SZEGEDEN

Húsz évvel ezelőtt, az Európai Unióhoz való csatlakozás évében, pontosan 2004. augusztus 16-án, a Dóm téri Ajándékkoncert részeként hallhatta a zeneszerető közönség e dallamokat, de azt megelőzően, a szegedi Európa-napon 2002-ben, majd 2006-ban is bemutatták a művet. Ahogy Gyüdi Sándor felidézte, érdekes módon elég régen játszották a darabot, valamivel több, mint 15 év eltelt azóta, hogy 2008 decemberében utoljára felcsendült Szegeden a csodálatos, érzelmektől fűtött szimfónia. “Úgyhogy itt az ideje elővenni, mert mindenképpen a zenei irodalom egyik legnagyobb alkotásáról van szó” – mondta el a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója.

A HUMANIZMUS JELKÉPE

“Dohnányi Ernő zeneszerző és karmester azt mondta, Beethovent vezényelni mindig különleges és ünnepi alkalom, és ez valóban így van. Beethoven elképesztően fontos és különleges helyet tölt be a zenetörténelemben. Nem is beszélve a IX. szimfóniáról, ami talán a humanizmus legnagyobb jelképe és az európai kultúrtörténet egyik legfontosabb sarokköve” – mondta el Dubóczky Gergely, a Szegedi Szimfonikus Zenekar az ünnepi hangversenyt dirigáló művészeti vezetője. Hozzátette, az eddigi koncertek és visszajelzések alapján a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus együtt csodákat tud véghezvinni, és arra készülnek, hogy a május elsejei hangverseny is egy csoda legyen, mellyel méltóképp megünnepelhetjük Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulóját.

OPTIMIZMUST ÉS DERŰT SUGÁROZ

Beethoven minden szimfóniájával szinte új műfajt teremtett. A IX. szimfónia közismert különlegessége, hogy a zeneszerző a műfaj történetében először használta a kórust és az énekhangot a hangszerekkel egyenrangú eszközként. Az utolsó tételben megszólaló énekhang a pokolbéli hangulatból teremt emberszerető, pozitív légkört – mondta a karmester. A IX. szimfónia azt az optimizmust és derűt sugározza, melyre most nagyon nagy szükségünk van – hangsúlyozta Dubóczky Gergely.

GYÜDI SÁNDOR IS A KÓRUSBAN ÉNEKEL MAJD

A darabot mintegy 130 művész adja elő: a szimfonikus zenekar mellett a Vaszy Viktor Kórus vegyes kara, a szólókat pedig Horti Lilla (szoprán), Láng Dorottya (mezzoszoprán), Bartos Barna (tenor) és Cser Krisztián (basszus) éneklik – közölte Gyüdi Sándor, aki maga is a kórus tagjaként lép színpadra május 1-jén. “Nekem egy speciális örömöm lesz ez az esemény, mert május elsején pontosan negyed százada lesz, hogy a Szimfonikus Zenekar élére kineveztek. Úgyhogy nagy örömmel, a Vaszy Kórusban fogom énekelni az Örömódát” – árulta el Gyüdi Sándor. Mint hozzátette, a grandiózus koncert tűzijátékkal fog lezárulni.

AZ ESEMÉNY MIATT LEZÁRJÁK A SZÉCHENYI TÉR ÉRINTETT RÉSZÉT

Az eseményhez kapcsolódóan ezeket érdemes tudnod:

  • Annak érdekében, hogy az összes érdeklődő láthassa és hallhassa a hangversenyt, a Széchenyi téren egy kivetítőt is felállítanak, és a koncertet hangosítják is.
  • Mint elmondták, bár szép időt ígérnek a meteorológusok május elseje estére, ha mégis esne, a koncertet május másodikán, ugyanúgy fél hétkor rendezik meg.
  • A rendezvény miatt már május elsején hajnalban lezárják a Széchenyi tér érintett részét, tehát a behajtás és a parkolás semmilyen módon, egyik oldalról sem lesz lehetséges.
  • Hajnali öt órakor elkezdődik a színpad építése, a Kiss Ernő utcának a vonalában. Így az esemény alatt nem lesz járható a Vörösmarty utca, Károlyi utca és Kiss Ernő utca.
  • A lezárás ki lesz táblázva, az ottmaradt autókat elszállítják, vagyis áthelyezik őket a környező utcákba.
  • A Feketesas utcát nem érintik a lezárások, ott parkolni is lehet és a forgalomban sem lesz fennakadás.
  • Esőnap esetén a lezárások maradnak még május másodikán is.


    
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb