Szegedi Arcok

Gasztropiac, kertmozi és röplabdapálya is lehetne a bűzös Centrum-gödör helyén – egy Szegeden tanuló fiatal olyan terveket készített, hogy csak ámultunk rajta

2023 októberében egy pályázatot hirdettek Szegeden, melynek kiírása egy hosszú ideje mostoha sorsú városi telek beépítéséről szólt. Igen, jól sejted, a híres-neves Centrum-gödörről van szó. A Facebookon meghirdetett pályázat témája egy „egyedülálló városi tér kialakítása és megteremtésének” lehetősége volt, mindezt a diákok szemszögéből.

Évek óta húzódik a Centrum-gödör ügye Szegeden. A város szívében található tájseb, amely évtizedek óta elcsúfítja a belváros egyik szegletét. Nyáron vízimadarak költenek a nádcsomók rejtekében, de szúnyogkeltetőnek is “kiváló”, télen pedig korcsolyapályára hajaz a foghíjtelek.

MEGIHLETTE A LEHETŐSÉG A SZEGEDEN TANULÓ FIATALT

A mostani pályázat arra biztatta a fiatalokat, hogy képzeljenek el egy sokoldalú közösségi teret, amely a helyi lakosok, egyetemisták és az egész városi közösség számára hasznos, élhető és fenntartható vonzó helyszín, és később a környezete fejlődését is előmozdíthatja – szúrta ki a Sokszínű Vidék. Mint kiderült, bármilyen Szegeden tanuló középiskolásokból és egyetemistákból álló csapat indulhatott a versenyen, melyre december végéig várták a pályaműveket. Keresztes-Nagy Gergőt, a Szegedi SZC Vedres István Technikum 13. osztályos építész tanulóját megihlette a lehetőség, és pompás tervekkel rukkolt elő.

KÖZÖSSÉGI TÉRBEN KELLETT GONDOLKODNI

Mint kiderült, Gergő Szegváron él, tavaly érettségizett, idén pedig a technikusi évet abszolválta az építőipari technikumban. A fiatalembert az építészet kiskora óta foglalkoztatja, ezért választotta a szegedi iskolát. “A pályázat elvárásai szerint közösségi térben kellett gondolkozni, amelyet minden generáció szívesen látogat. Szem előtt kellett tartani, hogy legyen zöld felület, növelve a város szépségét, előmozdítva egy „zöldebb” város megszületését. Mindezek mellett a fenntarthatóság is fontos kritériuma volt a pályázatnak” – mondta a lapnak Gergő.

KÁVÉZÓ, KERTMOZI ÉS EGY GASZTROPIAC IS HELYET KAPNA

“Felmértem az emberek igényeit, sok szegedi ismerőst megkérdeztem róla. Főleg a Nyugi Kert-ben csináltam a pályázati anyagot, így az ottani törzsközönséget kérdeztem meg, mit látnának a gödör helyén szívesen” – emelte ki a fiatal, akinek a célja az volt, hogy mindenki számára hasznos épületkomplexum töltse be ezt a “tátongó lyukat”.

“A földszinten, a parkosított területen kívül egy oldalhatáros kávézó, egy kertmozi, egy gasztropiac illetve egy röplabdapálya került elhelyezésre. A kávézó megtervezésekor figyelembe vettem a város hagyományos építőanyagát, azonban a nagyobb célközönség elérése érdekében modern elemeket is használtam. Így az épület félig tégla, félig üveg homlokzattal készült. Az üvegtető biztosítja a beltéri növények fényellátását, az üveg harmonika ajtó a természetes szellőzésről gondoskodik. Ezen ajtók igénybevételévek közelíthetjük meg a kültéri asztalokat. Az épület másik fele téglafallal és lemeztetővel van ellátva. A tetőn lévő napelemek biztosítják az egész komplexum áramellátását” – áll Gergő terveiben.

A KÉZMŰVES TERMELŐK IS HELYET KAPNÁNAK

“Egy fedett gasztropiacot képzeltem el a kávézó mögött, ahol helyet kapnak a kézműves termelők. Úgy gondolom, az idősebb korosztály figyelmét is magára vonhatja a Gödör. A telek Püspök utcai oldala felől elhelyezésre került egy nyitott röplabdapálya magas kerítéssel, így a kipattanó labda nem zavarná a forgalmat. A parkban, kiépített utakon közelíthetjük meg a különböző struktúrájú padokat, a napellenzők pedig biztosítják az árnyékot. A köztéri lámpák napelemmel működnének, emellett a terület bejáratánál biciklitárolók találhatók. A “gödör szinten” kihasználtam a terület alapvető megsüllyesztését, így föld kitermelésére sem lenne szükség. A kávézó melletti lejárati lépcsőn közelíthető meg ez a szint, ahol előadótermek és mosdók találhatók. Megközelítés szempontjából gondolni kell a mozgássérültekre és az idősekre is. Róluk egy lift gondoskodik, mely az előadóterem ruhatárába nyílik. Az előadótermekben kiállítások, koncertek, illetve konferenciák tarthatók. Bérelhető, amely bevételt is termelne” – mesélte Gergő a terveiről a lapnak.

SAJNOS NEM LESZ BELŐLE SEMMI

Az interjúból kiderült, hogy sajnos a terve nem lesz megvalósítva Gergőnek, pedig szívesen megcsinálná a fiatal a kivitelezési terveket is. “A telek magántulajdonban van, így nem lehet rá építeni semmit. Ezért is áll üresen közel 40 éve. Az MKKP pontosan ezért írta ki a pályázatot, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy mennyivel jobb lehetne városunk látképe, ha nem rondítaná el egy óriás gödör” – véli a fiatal.

Fotók: Keresztes-Nagy Gergő. Forrás: Sokszínű Vidék

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb